05 juli 2017

CDA motie over hondenbelasting

Ongeveer een jaar geleden kwamen er een aantal inwoners van Zutphen samen om te praten over het hondenbeleid van de gemeente. De fractie van het CDA Zutphen-Warnsveld had meedenkavonden georganiseerd waarop er naar oplossingen gezocht kon worden. Want de klachten over honden of hun baasjes zijn wel bekend.

Heel enthousiast werd en gepraat over losloopgebieden, informatie op de gemeentewebsite, vechthonden, handhaving, prullenbakken, hondenspeelplaatsen en natuurlijk over hondenpoep. Een aantal van deze enthousiastelingen bleef betrokken en bleef meedenken over hoe het allemaal beter kan in de gemeente Zutphen. Want wat zou het mooi zijn als iedereen, met of zonder hond, hier zonder overlast en met plezier kan wonen.

Onlangs heeft de gemeenteraad gesproken over de Voorjaarsnota, het moment voor de politieke partijen om te zeggen waar zij meer of minder geld aan willen uitgeven. Het CDA heeft dit jaar speciaal aandacht gevraagd voor de hondenbelasting. Nee, niet om deze af te schaffen, maar om de belasting ook echt voor het hondenbeleid te gaan gebruiken. Nu gaan de inkomsten van deze belasting naar de Algemene Middelen en er is niet van te voren bepaald waar het voor wordt gebruikt.

Het CDA heeft daarom een motie ingediend waarin het college van Burgemeester en Wethouders wordt gevraagd de hondenbelasting voortaan te gebruiken voor het hondenbeleid. Later dit jaar zal het CDA met nog meer plannen rondom het hondenbeleid komen, want de groep enthousiaste inwoners heeft veel goede en bruikbare ideeën om de overlast te verminderen en om van Zutphen een hondvriendelijke gemeente te maken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.