CDA: de landbouw in Nederland verdient een eerlijke toekomst

Het CDA is trots op de Nederlandse boeren, tuinders en vissers. Het CDA wil dat de landbouw in Nederland toekomst heeft, voor onze voedselzekerheid en voor de belangrijke bijdrage aan onze economie. 

CDA woordvoerder Jaco Geurts: ‘als we echter niks doen dan verdwijnen er 15.000 land- en tuinbouwbedrijven de komende 10 jaar. Uit gesprekken in en buiten de sector constateer ik, dat jongeren worden ontmoedigd bedrijven over te nemen. Het kabinet staat erbij, kijkt ernaar, maar doet verder niks.’ 

Na vier jaar ziet het CDA geen extra inspanningen van dit kabinet voor de ondersteuning van die producten die getroffen zijn door de Russische boycot, als peren, varkens en zuivel. Er is geen hulp voor de getroffenen door de enorme regenval en storm in Zuid-Nederland. Geen equivalente mest maatregelen in de akkerbouw. Geen algemeen verbindend verklaringen voor onderzoek en innovatie.  Maar na vier jaar met dit kabinet is wel de derogatie op het spel gezet. En wel een verhoging van de NVWA tarieven. Ook het behoud van de klepkeuring in de varkenshouderij en het afschaffen van de BTW-landbouwvrijstelling. Wel het verhogen van de assurantiebelasting en brede weersverzekering verder ondermijnen. Wel verlagen van de budgetten voor duurzame investeringen en wel het achterblijven van betalingen door achterstanden RVO. 

Het CDA vindt dat er juist meer aandacht moet komen voor de toekomst van de sector. Er moet een minister van landbouw, natuur en voedsel komen. Zo’n minister kan dan weer in de ministerraad knokken voor boer, tuinder en visser. De bestaande regelingen voor jonge boeren, tuinders en vissers moeten op de schop. Deze regelingen doen niet waar ze voor bedoeld zijn.  

Geurts: ’het CDA wil een investeringsregeling voor jonge bedrijfsopvolgers zodat zij een eerlijke kans krijgen om een bedrijf te starten of het ouderlijk bedrijf voort te zetten.’ 

Eerlijk inkomen voor onze boeren, tuinders en vissers
Het CDA vindt het noodzakelijk dat landbouwer, tuinder en visserman een eerlijk inkomen kunnen verdienen. Zoals ook in de initiatiefnota ‘een eerlijke boterham’ wordt geschetst, is de lage prijs voor de boer onder andere het gevolg van scheve marktmacht in de keten.  De Werkgroep Agrarische Markten onder voorzitterschap van Cees Veerman heeft onlangs Geurts' inzet bevestigd. De voorstellen die door de werkgroep zijn gedaan komen overeen met de voorstellen die ik eerder al heb beschreven in mijn initiatiefnota om de positie van boeren in de keten te versterken.

Geurts: ’het CDA wil dat de conclusies van de werkgroep worden overgenomen en de hoofdinzet worden van Nederland voor de komende hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.’ 

Daarnaast wil het CDA dat in ieder geval werk gemaakt wordt van Algemeen Verbindend Verklaringen. ‘Om gezamenlijk te kunnen opereren hebben boeren en tuinders verenigd in producenten- of brancheorganisaties dit instrument hard nodig voor gezamenlijke afspraken, onder andere voor onderzoek. Nu blijven deze aanvragen liggen bij het ministerie van Economische Zaken, zoals voor de akkerbouw en de glastuinbouw, terwijl met het afschaffen van de productschappen de sector alternatieven uit handen geslagen zijn.’  

NVWA tarieven deugen niet
De NVWA tarieven deugen niet. Het CDA ziet dat er meer geld vrijgemaakt wordt voor export, 10 miljoen, maar dat dit duidelijk niet bedoeld is voor versterking van de ondersteuning markttoegang voor de landbouw. Het CDA wil dat een deel van deze 10 miljoen wordt ingezet voor ondersteuning markttoegang bij de NVWA en beleid. ‘Het lijkt erop dat de NVWA alleen gebruik maakt van dure publieke laboratoria, waarom niet van private die veel goedkoper zijn,’ aldus Geurts.  

Groen Onderwijs
Het CDA wil dat de staatssecretaris actie onderneemt om de bekostigingsongelijkheid in het Groen Onderwijs aan te pakken. In oktober is de Ontwikkelagenda Groen Onderwijs ondertekend door de staatssecretaris. Vrijwel tegelijkertijd kwam het rapport “Groen onderwijs in beweging” naar buiten. De effecten van ongelijkheid zijn in 2016 en 2017 zo groot dat dit door hen niet op te vangen is.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.