Kenniswerkers uit het buitenland kunnen hun rijbewijs zonder rijvaardigheidscheck overzetten naar een Nederlands rijbewijs. CDA-Kamerlid Jaco Geurts uitte hierover zijn zorgen tijdens een debat in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid. Hij vindt het onacceptabel dat er nog steeds lichtzinnig met verkeersveiligheid wordt omgegaan.
 
Geurts: “We hebben een gek systeem opgetuigd. Veel landen buiten de Europese Unie hebben logischerwijs geen overeenkomst met Nederland over het omwisselen van rijbewijzen omdat de verkeersregels totaal anders zijn. Maar voor kenniswerkers maken we een uitzondering. Ongeacht het land van herkomst. Wij krijgen signalen uit de praktijk dat dit mogelijk onveilige verkeerssituaties oplevert.”
 
Hoeveel kenniswerkers betrokken raken bij verkeersongelukken is niet bekend, omdat er volgens de minister van infrastructuur geen cijfers over worden bijgehouden. Zij wil het systeem daarom in stand houden. Geurts vindt dat te makkelijk: “Omdat de cijfers ontbreken, zijn er geen ongelukken? Iemand met kennis over een bepaald vakgebied hoeft nog geen goede bestuurder te zijn. Verkeersveiligheid is niet vanzelfsprekend.” Hij vroeg de minister om de regeling opnieuw tegen het licht te houden.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.