07 oktober 2016

CDA wil een onafhankelijke commissie om noodweerschade te onderzoeken

Het CDA wil dat staatssecretaris Van Dam (PvdA) een onafhankelijke commissie instelt die de schade door het noodweer in Zuidoost Nederland inventariseert en taxeert. Deze commissie kan de huidige patstelling doorbreken.
 
CDA woordvoerder Jaco Geurts: “In het vorige overleg met de staatssecretaris heb ik een pleidooi gehouden voor een noodfonds. Het antwoord daarop was nee. Ik vroeg om het getroffen gebied voor ondersteuning uit Brusselse fondsen in aanmerking te laten komen. Ook daarop was het antwoord nee. We vroegen nationale solidariteit voor de gedupeerden. In Duitsland en België is die er wel. En ook daar zei de staatssecretaris nee op. Het wordt tijd dat de staatssecretaris eens ja zegt.”
 
Naast genoemde commissie wil het CDA een fonds, zoals dat ook in de dierhouderij met het diergezondheidsfonds is vorm gegeven. Een fonds gevuld door betrokken. Dit fonds kan een oplossing bieden voor onverzekerbare schade en plantenziekten. Ook de assurantiebelasting op de brede weersverzekering moet lager, om deze interessanter te maken voor telers in de toekomst. Andere lidstaten vragen hierover geen of nauwelijks belasting, zoals blijkt uit de brief van de staatssecretaris. Geurts: “Ik wil van de staatssecretaris weten of hij bereid is dit nog voor volgend jaar aan te passen. Anders zal het CDA hier zelf een voorstel voor doen.”

Tijdens het debat afgelopen week bleek dat staatssecretaris Van Dam ook deze keer weer geen uitzicht bood voor de gedupeerden in Zuidoost Nederland. Terwijl de antwoorden op schriftelijke vragen van CDA collega Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik aan de Eurocommissaris voor landbouw Phil Hogan duidelijk maakten dat financiële ondersteuning voor burgers en ondernemers na extreme weersomstandigheden gewoon mogelijk zijn.


Geurts stelde daarnaast vast dat Van Dam de feiten over de brede weersverzekering niet op orde had. “In tegenstelling tot wat de staatssecretaris beweerde over de brede weersverzekering, sluiten verzekeraars wel veel risico’s van dekking uit en stellen ze veel beperkende voorwaarden”, aldus Geurts.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.