Kringlooplandbouw biedt kansen voor het bevorderen van de diversiteit in de agrarische sector. Bij kringlooplandbouw staat namelijk de beschikbaarheid van voldoende, betaalbaar en verantwoord geproduceerd voedsel, zowel nationaal als wereldwijd, centraal. Maar het biedt ook kansen om natuur en voedselproductie met elkaar te verbinden. Het CDA steunt dan ook de algehele verbetering van biodiversiteit in agrarisch gebied én in natuurgebieden.

Dat zei CDA-woordvoerder landbouw Jaco Geurts, tijdens een notaoverleg over kringlooplandbouw. “De huidige voedseltrends, waarbij de begrippen vers, gezond en duurzaam centraal staan, kunnen zo burger en boer met elkaar verbinden. Daarbij is het wel belangrijk dat de boeren zelf er ook aan verdienen, en niet alleen de supermarkten in de keten.”

Hij constateerde dat steeds meer boeren, tuinders en soms ook vissers er brood in zien om voor onderscheidende, duurzame producten te gaan, en die lokaal of regionaal af te zetten. “Deze producten zijn nu bijvoorbeeld te vinden in een huiswinkel of op kleine boerenmarkten. Omdat het vaak lastig is om de consument te vinden en  omdat de producten zo verschillend zijn, is samenwerking ook lastig. Ten behoeve van betere verdienmodellen is het wel wenselijk dat deze producten rechtstreeks aangeboden kunnen worden aan de consument.” Hij riep daarom de minister op om te verkennen hoe de rechtstreekse afzet van deze producten ondersteund kan worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.