De Tweede Kamer heeft deze week met overgrote meerderheid ingestemd met een wetswijziging, die gaat bijdragen aan 1) het voorkomen van wateroverlast door extreme neerslag en 2) het tegengaan dat langere periodes van droogte en hitte grote gevolgen in Nederland hebben. Er worden in Den Haag ook wetten behandeld die niet direct in de media verschijnen, maar wel problemen in onze samenleving oplossen. Dit is zo’n voorbeeld, waar slechts enkele politieke fracties aan mee deden.

Al geruime tijd kennen we het Deltafonds (in het leven geroepen naar aanleiding van de Delta Commissie, voorgezeten door oud CDA-minister Cees Veerman). Het Deltafonds werd ingevoerd om zeker te stellen dat ook op de lange termijn voldoende financiële middelen beschikbaar zouden zijn voor de noodzakelijke waterveiligheidsmaatregelen, ter bescherming van Nederland tegen overstromingen.

Op 5 juli 2018 diende CDA-Kamerlid Jaco Geurts een motie in om een tijdelijke financiële bijdrage aan maatregelen ter bestrijding van wateroverlast uit het Deltafonds mogelijk te maken. Zonder dat dit ten koste zou gaan van de noodzakelijke investeringen in de waterveiligheid. Dit was in de ogen van Geurts nodig, omdat extreme buien steeds vaker voorkomen. Deze hevige neerslag zal vaker tot wateroverlast leiden, zowel in stedelijk als in landelijk gebied. De schades kunnen in de miljarden euro’s lopen. Door maatregelen te treffen in het kader van waterbeheer en door een waterrobuuste en klimaatbestendige ruimtelijke inrichting kunnen de gevolgen van extreme buien en droogte worden beperkt of opgevangen.

Het kabinet heeft de CDA-motie voortvarend uitgevoerd. En deze week is er door de Kamer met overtuiging ingestemd met de wetsaanpassing. Niets staat nu versnelling van maatregelen ter bestrijding van wateroverlast en droogte in de weg.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.