13 januari 2023

Kamervragen over het bericht 'Deskundige wil extra controles van oude tunnels na problemen in Friesland'

Vragen van het lid Geurts (CDA) aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht 'Deskundige wil extra controles van oude tunnels na problemen in Friesland'.
 
Vraag 1:
Bent u bekend met het bericht van de NOS 'Deskundige wil extra controles van oude tunnels na problemen in Friesland' (1) en zou u op de belangrijkste bevindingen in dit nieuwsbericht willen reageren?
 
Vraag 2:
Deelt u de opvatting dat de genoemde tunnels met de oude constructie zo snel mogelijk geïnspecteerd zouden moeten worden? Zou u willen voorzien in een tijdspad waaruit duidelijk wordt wanneer deze tunnels uiterlijk zijn geïnspecteerd?

Vraag 3:
Deelt u de opvatting dat de omschreven wijze van inspectie waarbij er door de tunnel wordt gelopen om te kijken of er drempels zijn ontstaan die kunnen wijzen op loslatende delen, niet afdoende is, in het bijzonder bij de genoemde tunnels? Zo ja, welke acties koppelt u aan die opvatting?
 
Vraag 4:
Zou u in kaart willen brengen in welke gevallen de beschreven uitgebreide manier van inspectie, het blootleggen van de ankers en het verwijderen van het wegdek en het beton, noodzakelijk is?
 
Vraag 5:
Zou u inzichtelijk willen maken in hoeverre en op welke plekken de genoemde mogelijke tussenoplossing, het plaatsen van sensoren die de bewegingen van de tunnel en de tunneltoeritten monitoren, effectief zou kunnen zijn?
 
Vraag 6:
Zou u ook andere mogelijke tussenoplossingen op een rij willen zetten? 
 
Vraag 7:
Zou u in het licht van het genoemde nieuwsbericht opnieuw willen ingaan op de recent door de fractie van het CDA ingediende vragen over deze problematiek? (2)
 
Vraag 8:
Wat zijn de gevolgen voor de infrastructuur nu het kabinet op diverse plekken inzet op verhogen van grondwaterstanden in Nederland?

(1) 'Deskundige wil extra controle van oude tunnels na problemen in Friesland', NOS 12 januari 2023, https://nos.nl/l/2459603.
(2) Kamerstuk 2022Z26113.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.