21 oktober 2022

Kamervragen over het bericht 'Verduurzaming van koopwoningen komt bij gedeeld huizenbezit slecht van de grond'

Vragen van de leden Peter de Groot, Erkens (beiden VVD), Bontenbal en Geurts (beiden CDA) aan de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over het bericht 'Verduurzaming van koopwoningen komt bij gedeeld huizenbezit slecht van de grond'.

Vraag 01:
Bent u bekend met het bericht 'Verduurzaming van koopwoningen komt bij gedeeld huizenbezit slecht van de grond'? (1)

Vraag 02:
Hoe vaak komen deze problemen voor? Kunt u bevestigen of de cijfers, genoemd in het artikel, kloppen?

Vraag 03:
Deelt u de mening dat het een onwenselijke ontwikkeling is als woningeigenaren, die hun woning willen verduurzamen, nu niet hun huis kunnen verduurzamen, omdat de instemming van de vereniging van eigenaren (VvE) uitblijft?

Vraag 04:
Heeft u enkele succesverhalen om inzichtelijk te maken hoe VvE’s wel gezamenlijk met huiseigenaren optrekken in de verduurzaming? Zo ja, kunt u hier lessen uit trekken om toe te passen in situaties waar VvE’s er niet uitkomen?

Vraag 05:
Hoe kunnen VvE’s, gezien hun belangrijke taak ten aanzien van het gemeenschappelijk gebouwbeheer, zo worden ingericht of geholpen dat het geheel of gedeeltelijk verduurzamen van gedeeld bezit toch mogelijk wordt?

Vraag 06:
Welke stimuleringsmaatregelen heeft u om het toch voor VvE’s aantrekkelijker te maken om (collectieve) verduurzamingsmaatregelen te nemen?

Vraag 07:
Hoe kunnen woningeigenaren worden geholpen bij situaties waarbij de VvE de verduurzamingsmaatregelen blokkeert?

Vraag 08:
Is het wat u betreft wenselijk en mogelijk om niet-zichtbare verduurzamingsmaatregelen (bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas) altijd toe te staan zonder toestemming van de VvE? Bent u bereid om een lijst met deze maatregelen op te stellen?

Vraag 09:
Kunt u aangeven op welke wijze er wordt gewerkt aan een langetermijnoplossing voor de problemen met trage verduurzaming bij gedeeld huizenbezit?

Vraag 10:
Ziet u bijvoorbeeld mogelijkheden om tot wetgeving te komen waarin wordt bepaald dat de VvE te allen tijde bevoegd is op het gebied van duurzaamheid, zoals door sommige experts wordt geopperd? (2) Wat zouden de voor- en nadelen zijn van een dergelijke optie?

Vraag 11:
Kunt u de vragen één voor één beantwoorden?

(1) Trouw, 'Verduurzaming van koopwoningen komt bij gedeeld huizenbezit slecht van de grond', 17 oktober 2022, https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/verduurzaming
(2) Energeia, 'VEH: versoepel regels voor verduurzaming VVE-woningen', https://energeia.nl/energeia-artikel/40103946/veh-versoepel-regels-voor-verduurzaming-vve-woningen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.