19 april 2021

CDA: Sneller vertraging rijexamens CBR aanpakken

Het CDA doet vandaag tijdens een CBR-debat in de Tweede Kamer een voorstel om de reserveringstijden voor praktijkexamens sneller terug te dringen. Door de coronacrisis zijn de achterstanden fors: begin maart stond de teller op 610.000 examens en rijtesten die ingehaald moeten worden. Dat is ongeveer 40% van de normale capaciteit in een jaar. Van de 610.000 uitgestelde examens, zijn 293.000 praktijkexamens

De verwachting is dat de achterstanden van theorie-examens snel ingelopen kan worden. Bij praktijkexamens is dat een ander verhaal en kan het zomaar nog jaren duren. Daar wil CDA-woordvoerder Jaco Geurts iets aan doen. Zonder verlies van kwaliteit kan volgens het CDA een iets korter praktijkexamen worden afgenomen, waardoor examinatoren een extra rit per dag kunnen rijden. 

De duur van een examenrit blijft net als nu 35 minuten, maar het voor- en nagesprek kunnen volgens het CDA efficiënter. Zo kan een voorgesprek tijdelijk worden vervangen door een filmpje en het nagesprek bij een geslaagde leerling korter. Bij een verkorting van het praktijkexamen met 6 minuten hoeft een examinator nauwelijks langer te werken: 1 minuut per dag. Daar staat tegenover dat examinatoren dagelijks ruim 10% meer praktijkexamens afnemen. Brancheorganisatie BOVAG is al langer pleitbezorger van een dergelijk ‘coronarooster’. 

Geurts: “Met name jongeren hebben last van uitgestelde rijexamens en zij hebben het in deze tijd al zwaar genoeg. Laten we hen tegemoet komen door sneller werk te maken van méér praktijkexamens en kortere wachttijden."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.