01 februari 2017

Gemeentelijke herindeling Groningen, Haren en Ten Boer

Tijdens de eerste Statenvergadering van 2017 stond het herindelingsontwerp voor de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer op de agenda. Een onderwerp wat gaat over toekomst. Met dit herindelingsadvies is de eerste stap gezet naar een nieuwe gemeente. Hierna zijn de minister van Binnenlandse Zaken, de Tweede en Eerste Kamer en de Raad van State aan zet.

Herindelingsadvies

Kort samengevat staat er in het advies dat er door de herindeling een gemeente van betekenis ontstaat en meer complementair is. De nieuwe gemeente kan met ambitie werken aan nabijheid, dienstverlening en voorzieningen. En een gemeente met ruimtelijke kwaliteit.

Volgens fractievoorzitter Ronald Knegt is dit een lonkend perspectief voor de inwoners van de nieuwe gemeente. "Bestuur, kwaliteit en kracht worden gecombineerd." Aldus Knegt.

Zorgvuldig

Het CDA vindt dat het advies zorgvuldig en solide is geschreven. Ronald Knegt: "Het advies is inhoudelijk sterk opgebouwd doormiddel van een zorgvuldig proces met de drie gemeenten en hun burgers." Daarnaast heeft het CDA respect voor het college van GS. "Het College van GS heeft het aangedurfd om deze handschoen op te pakken. Een handschoen die zwaarder bleek dan leek. Op veler vlak: ook persoonlijk."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.