Eind maart kregen we goed nieuws. De gaswinning gaat in afzienbare tijd naar nul. Daarmee zijn we hier in Groningen nog niet klaar. Een aantal punten blijven onze aandacht vragen. De versterkingsoperatie en de sociale impact voor inwoners. Verder is er nieuws dat Minister Wiebes van Economische Zaken toestemming heeft gegeven om te gaan fracken bij Zuidhorn. 

Versterkingsoperatie

Statenlid Truus van Kleef heeft namens het CDA nog vragen bij de versterkingsoperatie. Zo wil het CDA weten wat de stand van zaken zijn rond de versterkingen deze nieuwe situatie. Ook willen we een beeld krijgen over de psychosociale gevolgen van de operatie. Truus van Kleef: "Kunnen wij dit mensen nog aandoen?" Daarnaast is Van Kleef benieuwd wat er uit de onderzoeksresultaten komt die deze zomer worden verwacht. 

Fracken

En toen kwam het nieuws van het fracken in het veld Pieterzijl-Oost bij Zuidhorn. De gemeente Zuidhorn ziet het niet zitten en het CDA steunt Zuidhorn hierin. De risico’s van fracken veranderen niet omdat de gaswinning uit het grote gasveld in oost-Groningen wordt stopgezet.  Het CDA Groningen is en blijft tegen het fracken in Pieterzijl-oost. Daarom heeft Truus van Kleef vandaag tijdens de Statenvergadering een motie ingediend waarin wordt opgeroepen om er bij het kabinet en de Tweede Kamer op aan te dringen om fracken in Pieterzijl-Oost niet toe te staan.

Aangenomen

De motie van het CDA is met een overgrote meerderheid aangenomen in de Staten. Alleen de VVD was tegen omdat ze de onderzoeksresultaten bij de breuklijnen willen afwachten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.