De werkgelegenheid in de maakindustrie in de provincie Groningen stond onder druk. Ondernemingen in onze provincie werden beperkt in hun groei door het ontbreken van voldoende vakmensen op de arbeidsmarkt waardoor werkgelegenheid wegvloeide uit de provincie. 

Het begon met een verkiezingsprogramma in 2015 waarin wij opriepen om onderwijs en werk beter op elkaar aan te laten sluiten. Om het bedrijfsleven een grotere rol te laten spelen bij vakopleidingen, om vroegtijdige schoolverlaters te stimuleren hun schooldiploma te halen via leerwerktrajecten. En door jong en oud op de werkvloer te verbinden. Meer werk voor Groningen was ons credo. 

CDA gedeputeerde Patrick Brouns kreeg ondernemerschap in zijn portefeuille ging samen met bedrijven naar de tekentafel om samen een plan te maken om de werkgelegenheid in de maakindustrie in Noord-Nederland een stevige impuls te geven: De Kansrijke Leerweg. In de project werken bedrijven en de provincie samen met gemeenten ,UWV en opleidingsinstellingen. Met de Kansrijke Leerweg wil de provincie bedrijven aan vakmensen helpen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans bieden zich technisch te scholen. Deze samenwerking leverde tot nu toe 160 nieuwe banen op.  

Het CDA diende tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in 2018 een motie in om de kansrijke leerweg ook in andere sectoren toe te passen zoals de bouw, horeca en zorg. Vandaag presenteerde CDA gedeputeerde Patrick Brouns de twee nieuwe bedrijven die gaan deelnemen aan De Kansrijke Leerweg. Bij Droginet uit Winschoten en CW techniek met vestigingen in Stadskanaal en Marum starten de komende tijd 20 mensen met een leerwerktraject via het project. Patrick Brouns is trots op deze ondernemers die verder kijken dan hun eigen onderneming. "Het mooiste wat je mensen kunt geven is regie over hun eigen toekomst". En dat is precies waar dit succesvolle project omdraait.

"Het mooiste wat je mensen kunt geven is regie over hun eigen toekomst"

Het CDA wil zich de komende jaren ook hard blijven maken voor meer werk voor vakmensen in Groningen. De kansrijke leerweg geeft bedrijven net dat eentje duwtje in de rug om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Dat is wat de provincie moet blijven doen. Bedrijven helpen aan vakmensen, sociaal ondernemerschap stimuleren en meer vakmensen helpen aan een betaalde baan. 

Samen aan de slag voor Groningen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.