Sportverenigingen zetten onnodige energielasten buitenspel 

Afgelopen weekend lanceerden de provincie Groningen, FC Groningen, de Energy Valley Topclub, de Rabobank Groningen en Huis voor de Sport Groningen, het project ‘de Energieke Club’ waarin sportverenigingen worden geïnformeerd, gefaciliteerd en gestimuleerd om hun sportaccommodaties verder te verduurzamen. De Statenfractie van het CDA Groningen is trots op deze plannen, die onder aanjager Gedeputeerde Patrick Brouns tot stand zijn gekomen. Tegelijkertijd benadrukt het CDA het belang van zorgvuldige en effectieve vervolgstappen.  
 
Het is geen geheim dat veel verenigingen kampen met teruglopende financiële middelen door dalende sponsor- en contributie inkomsten en lagere kantinebestedingen. Daarnaast hebben veel verenigingen te maken met oplopende exploitatiekosten door veroudering van de accommodatie, verlichting en gestegen energietarieven.

‘'Met deze plannen slaan we twee vliegen in één klap. We willen dat de provincie grote stappen zet in de energietransitie en dat sportverenigingen in wijken en dorpen kunnen blijven voortbestaan. Dit is een mooie stap op papier, nu moeten we beginnen aan de vertaalslag naar de werkelijkheid” aldus CDA-fractievoorzitter Robert de Wit. 

Gezien het grote aantal verenigingen dat weinig financiële armslag heeft en de bijdrage die sportverenigingen leveren aan de duurzame inzet van werknemers en vrijwilligers en de leefbaarheid en vitaliteit van kernen, ziet het CDA belangrijke kansen in dit initiatief.

‘'De voorliggende plannen leveren verenigingen naast minder energieverbruik ook financiële winst op. Een sportvereniging met gemiddelde energielasten kan hier naar schatting tweeduizend euro per jaar mee besparen” aldus De Wit. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.