Zaterdagmorgen, op een willekeurig industrieterrein in Groningen. Op bezoek bij, op een eerste oogopslag, een gewone bedrijf met een gewone werkplaats, vol met hout. Toch is er wat bijzonders te zien. De werknemers gebruiken gebarentaal om met elkaar te praten, en er lopen onder meer 2 bewindslieden door de hal. 

Kansrijke Leerweg

Wopke Hoekstra (Minister van FinanciĆ«n) en Mona Keijzer (Staatssecretaris Economische Zaken) zijn op uitnodiging van Gedeputeerde Patrick Brouns op bezoek bij De Verbinding. Een bedrijf dat met hulp van de provincie mensen die ver van de arbeidsmarkt af staan kansen biedt. Kans op een opleiding, maar vooral kans op een baan. Bij dit bedrijf werken vooral mensen die slechthorend of helemaal doof zijn. Deze specialisatie is waardevol en belangrijk, want deze groep mensen lopen tegen problemen aan waar wij normaal helemaal niet bij stilstaan. 

Lezen en een heftruck

Lezen kan voor mensen met een auditieve handicap lastig zijn. Letters hebben namelijk een bepaalde klank die voor horende mensen heel makkelijk is te herkennen. Voor doven en slechthorenden is een woord een soort barcode met tekens zonder enige context. Daar houden ze bij De Verbinding rekening mee. Waar bij een normaal lesprogramma de leerling eerst theorie krijgt over bijvoorbeeld het besturen van een heftruck, beginnen ze hier met de praktijk. In die praktijkles worden de woorden die van belang zijn extra benaderd. Daardoor is de theorie voor de werknemers beter te lezen en te begrijpen. 

Indruk

Wopke en Mona zijn zichtbaar onder de indruk van de verschillende verhalen. In het gesprek met de initiatiefnemers en Patrick Brouns wordt de hele werkwijze uitgelegd. Bij de Verbinding krijgt iedereen een kans en worden talenten opgespoord en benut. Het is misschien wat onorthodox, maar het werkt wel. 

Verschil

Als het werkbezoek bijna achter de rug is horen we nog wat persoonlijke verhalen van de mensen die bij De Verbinding werken. Een baan, huisje-boompje-beestje is voor deze mensen niet vanzelfsprekend. Een baan zorgt voor stabiliteit, eigenwaarde en vertrouwen in de toekomst. Je ziet de mensen hier groeien in hun persoonlijkheid en hun leven.  Daarom is dit initiatief meer dan mensen uit de kaartenbak van UWV halen, dit is mensen kansen geven en hun talenten laten benutten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.