04 januari 2021

Coalitie

CDA neemt deel aan nieuwe coalitie gemeente Eemsdelta
Op 20 november 2021 werd de definitieve uitslag bekend van de verkiezingen in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Lokaal Belang Eemsdelta bleek de grote winnaar met 11 zetels. Het CDA kreeg 3 zetels bij de verkiezingsuitslag. Kort daarna werd de oud-burgemeester van Appingedam, Anno Wietze Hiemstra, als informateur aangesteld en kreeg de opdracht mee om uit te zoeken welke partijen in de gemeenteraad van Eemsdelta een coalitie konden vormen. De formatie ging snel, krap een maand na de verkiezingsuitslag lag er een coalitieakkoord. Het is een akkoord op hoofdlijnen, waardoor de gemeenteraad per 4 januari meteen van start kan gaan.

Vier partijen waren er snel uit met elkaar. Lokaal Belang Eemsdelta, VVD, ChristenUnie en het CDA vormen samen de eerste coalitie van de gemeente Eemsdelta. De vier partijen zijn samen goed voor 20 van de 29 zetels en hebben daarmee een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

De nieuwe gemeente Eemsdelta krijgt 5 wethouders. Annalies Usmany en Jan Menninga namens Lokaal Belang Eemsdelta. Hans Ronde namens de VVD en Meindert Joostens voor de ChristenUnie. Pier Prins zal namens het CDA-wethouder worden, hij krijgt de portefeuille jeugdzorg, vastgoed, monumentenzorg en recreatie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.