26 november 2018

Bolle Blogt: de kiezer heeft gesproken

Zo. De kiezer heeft gesproken, de uitslag is daar. Niet wat ik er van verwacht of gehoopt had. Ook al weet je van te voren dat je de landelijke peiling zal moeten verslaan om je zetels vast te houden of te winnen - en dat landelijke beeld zag er voor ons niet best uit - toch komt zo’n zetelverlies wel aan. Zeker omdat het prachtige weken waren met vele enthousiaste vrijwilligers en een fantastische sfeer en we er alles aan gedaan hebben. Het mocht niet zo zijn, opstaan en weer doorgaan, kop d’r veur. En we mogen woensdag al weer aan de slag met het eerste debat: het duidingsdebat. Dan mogen al lijsttrekkers soep gaan maken van wat de kiezer besloten heeft. En dat is wel lastig. Want wat zegt deze uitslag? Wat zijn de feiten?

We weten dat 106.301 (55,9%) stemgerechtigden niet naar de stembus zijn gegaan, 83.861 (44,1%) hebben wel de moeite genomen om hun stem te laten horen. De opkomst is daarmee een probleem. Want wat wil de meerderheid die niet is gaan stemmen? Vonden die het wel goed zoals het ging? Waren ze zo ontevreden dat ze dachten dat stemmen sowieso geen verandering teweeg zou brengen? Voor die grootste groep thuisblijvers blijft het gissen wat hun motieven waren. Hoe zit dat dan bij de mensen die wel zijn gaan stemmen? GroenLinks haalde een overweldigende zetelwinst (11) met een percentage van +11,3%. D66 halveerde (-11,1%) , VVD won 0,1% en de PvdA verloor 0,6%. De lijsttrekker van GroenLinks, Glimina Chakor, haastte zich om te zeggen dat de kiezer verandering wilde. Daarbij kennelijk vergetend dat GroenLinks  al meerdere bestuursperiodes achter elkaar in het college zit. Daarbij ook vergetend dat de huidige coalitie van GroenLinks, VVD, PvdA, D66 ook na de verkiezing een ruime meerderheid heeft van 26 op 45. Lekker mee doorgaan zou je kunnen zeggen, het is intern wat verschoven binnen die vier partijen, maar nog steeds een ruime meerderheid.

GroenLinks heeft er echter geen geheim van gemaakt dat het links moet en ‘progressief’. Dé kans voor de SP om aan te schuiven. Samen met GroenLinks en de PvdA zijn die drie partijen goed voor 22 zetels. Daar hoeft nog maar één partij bij om een meerderheid te krijgen. Hoe de samenstelling er ook uit zal gaan zien, één ding weten we zeker, links zal het zijn. Vraag is of het naast links ook nog een beetje realistisch gaat worden. Dat is met deze samenstelling een hele uitdaging, maar de kiezer heeft gesproken. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.