05 april 2021

Bolle Blogt - Tegenmacht

Net als vele anderen zat ik aan de buis gekluisterd afgelopen donderdag. Een ongekend spannend debat waarvan de uitkomst zelfs nu nog niet vaststaat. Vertrouwen en tegenmacht. Dat waren de woorden die centraal stonden, ook na afloop van het debat. Het is verleidelijk om daar vanaf de zijlijn een mening over te hebben, en die heb ik ook. Maar het is voor een volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad van Groningen denk ik belangrijker om te kijken hoe het gesteld is met de Groningse situatie. Daar heb je immers zelf direct invloed op. Hoe staat het in Groningen met het organiseren van tegenmacht en onafhankelijke controle? Hebben we in de gemeenteraad een raadslid zitten van de coalitie die in de enkels van het college durft te bijten? Wordt er door wethouders al gedroomd over functies elders voor deze pitbulls?

Onlangs nog werd wethouder Diks keihard bevraagd over haar uitspraken in de media over bijstandsgerechtigden. Die zouden door hele dagen op de bank te liggen een slecht voorbeeld zijn voor de kinderen. De PvdA liet geen spaan van haar heel en ze bond snel in.

Of wat te denken van GroenLinks. Het was hen opgevallen dat de verdeling van de straatnaambordjes in de gemeente toch wel erg in het voordeel van mannen was uitgevallen. Funest voor de emancipatie van vrouwen. Ze namen geen genoegen met de toezegging van de wethouder. Een aangenomen motie zet het college hopelijk weer op het juiste pad.

Maar vlak ook D66 niet uit. De democraten hechten eraan dat bewoners en ondernemers zoveel mogelijk regie hebben over hun eigen straat. Zelfs zo erg dat het hen gelukt is die passage uit hun verkiezingsprogramma in het coalitieakkoord te krijgen. Groot was dan ook hun verbazing toen ze de plannen zagen voor het uitbreiden van betaald parkeren. Geen draagvlak onderzoek, geen regie voor bewoners, maar van bovenaf opgelegd. Goed dat ze tijdens de eerste bespreking de wethouder fijntjes herinnerden aan die passage.

Toen de sportwereld echter aantoonbaar maakte dat de harmonisatie van sporttarieven voor de kleine veldsportverenigingen een groot probleem zou worden, was het allemaal erg ingewikkeld en konden we toch maar beter gewoon het voorstel van het college volgen, aldus de PvdA. Toen de vergezichten van wereldacts op de drafbaan werden gepresenteerd, moest de draverij sowieso wijken, zonder fatsoenlijk overleg en zonder een vastgestelde visie op de toekomst van het Stadspark. Toen de SP voor de zoveelste keer het onopgeloste probleem van schimmelwoningen aankaartte, was het GroenLinks die de timing niet zo goed vond. Dat konden we beter later een keer bespreken. U zult begrijpen dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat D66 een klachteninventarisatie van parkeerproblemen zal zien als het onderzoeken van draagvlak. Anders kon het wel eens snel gedaan zijn met zaken die nogal eens klachten opleveren zoals evenementen in het Stadspark of de Aanpak Ring Zuid.

Tegenmacht. Het is makkelijk roepen dat je het wilt hebben. Nog makkelijker om er een flinke mening over te hebben. Zeker als het om anderen gaat. Het blijkt in de Groningse praktijk een stuk moeilijker om het uit te oefenen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.