09 oktober 2019

Bolle Blogt: Tik op de vingers

De stellingen die bij RTV Noord langs komen onder de titel “Lopend Vuur” geven af en toe een kijkje in hoe een groep mensen, weliswaar niet representatief, op een bolletje geklikt heeft. Zo vindt bijna 70% dat huisdieren niet bij het baasje in bed horen. Daar denkt 30% vervolgens heel anders over. En op de vraag of kraken weer legaal moet worden zegt ruim 72% dit niet te willen. Of het echt “de publieke opinie” is, valt niet te zeggen. Het enige waar je wel wat van kan zeggen is de vraagstelling an sich. Zo was ‘het lopend vuur’ van 7 oktober: Er is niks mis met een opvoedkundige tik bij kinderen. Er is naar hartelust geklikt op deze stelling. Ruim 7200 mensen vonden hier wat van. En de uitkomst vond ik persoonlijk nogal schokkend. Van deze 7200 mensen vindt 81% dat het wel moeten kunnen, zo’n ‘opvoedkundige’ tik. Overigens is het in Nederland vanaf 2007 wettelijk niet meer toegestaan om kinderen te slaan. Ook niet als je de ouder bent van het kind.

Kindermishandeling
Volgens het Nationaal Jeugdinstituut zijn in 2017 in Nederland tussen de 90.000 en 127.000 kinderen van 0 tot 18 jaar blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Dat is zo’n 3 procent. Of te wel 1 kind per klas van 30. In elke schoolklas zit dus een kind wat te maken heeft met kindermishandeling. Feiten die iedereen anders zou willen zien. Waar grote landelijke campagnes voor worden opgezet. Het houdt niet op, niet vanzelf. Maar de grote vraag is, heeft het nut? Want een enkele enquete laat zien dat een grote meerderheid kennelijk nog steeds vindt dat een tik wel moet kunnen.

Hardnekkig probleem
Waar ik mij over verbaas is de hardnekkigheid van dit fenomeen en het roept heel veel vragen bij me op. Ten eerste, wat is er precies opvoedkundig aan de tik? Dat je daarmee het kind leert dat een klap kan helpen om ervoor te zorgen dat het gewenste gedrag ontstaat? Of dat je daarmee aangeeft de volwassene is de sterkste, doe later altijd wat de sterkste persoon zegt want anders zou je wel eens een tik kunnen ontvangen?  Zou de uitkomst van de enquête het zelfde zijn als er gevraagd werd of een opvoedkundige schop tegen je hond zou moeten kunnen? 

Onrechtvaardig
Ten tweede, waarom is het überhaupt gerechtvaardigd om een kind een tik te geven? Is het de leeftijd die maakt dat het wel verantwoord is om het kind te slaan als het niet doet wat er gezegd wordt? En als het bij kinderen mag, dan kan het bij volwassenen toch ook wel? Je fiets blokkeert een blindegeleidelijn, niets wat een klein opvoedkundig tikje met de wapenstok niet kan oplossen. Je hebt een afvalzak naast de container gezet, wat opvoedkundige pepperspray zou wonderen doen in zo’n geval.

Tik op de vingers
Zou het kunnen liggen aan het feit dat het je eigen kind is en dat de manier waarop je dat opvoedt aan de ouders zelf is? Ook als die ouders daarbij de wet overtreden? Of is het zo dat er veel mensen zijn die misschien zelf vroeger ook wel eens een tik van hun ouders hebben gehad en dat ze er ‘niet minder van geworden zijn’? En dat je daardoor, als je met je handen in het haar zit en al het bloed inmiddels onder je nagels verdwenen is, geen andere oplossing meer ziet?
Of is het zo dat je bij kinderen je niet druk hoeft te maken over hun waardigheid en je hun lichamelijke integriteit onder die van een volwassene kunt stellen?
Misschien is het een combinatie van al deze punten, misschien wel iets anders. Wat ik wel weet is dat kindermishandeling in ieder geval niet wordt uitgebannen zolang media als RTV Noord dit soort vragen blijven stellen en het daarmee normaliseren. Daartegen helpt eigenlijk maar een ding: een goeie, ouderwetse tik op de vingers.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.