05 september 2018

Bolle Blogt - Verkiezingsthema’s

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en de gemeente heeft aan de inwoners gevraagd om in een top 5 aan te geven wat de verkiezingsthema’s zouden moeten zijn. Woensdag 21 november lijkt ver weg, maar verschillende politieke partijen hebben al een inkijkje gegeven in wat volgens hen de thema’s zijn. Zo wil D66 het mogelijk maken voor inwoners om een eigen straatnaam te kiezen. De VVD wil dat het Gronings Ontzet op 28 augustus weer een vrije dag wordt voor de gemeenteambtenaren.

VVD-wethouder Joost van Keulen geeft in het Dagblad van het Noorden aan dat de VVD maar drie zetels heeft en dat hij andere partijen nodig heeft om deze vrije dag terug te krijgen. Hij vergeet voor het gemak dat hij in de tijd dat de VVD zes zetels had aan de wieg stond van het afschaffen van deze vrije dag. Dat was namelijk onderdeel van het akkoord wat de gemeente Groningen sloot met de vakbonden in 2013. Niks mis met verandering van inzicht, maar recht doen aan de historie was in dit geval wel op z’n plaats geweest. Maar het gaat bij de VVD niet alleen om Veel Vrije Dagen, de wethouder biedt zich ook aan als barman, te beginnen in de mooie kroeg de Wolthoorn. Nu is dat natuurlijk helemaal niet zo gek dat hij dat doet, de wethouder voor feesten en partijen voert namelijk al jaren het PvdA beleid uit, dus dat hij in de stamkroeg van de PvdA als ober aan het werk wordt gesteld zal hem passen als een oude jas.

Terug naar de verkiezingsthema’s. In de top 5 zal een vrije dag of het kiezen van je straatnaam waarschijnlijk niet terug komen. Mijn hoop is dat het zal gaan over goede zorg voor de kwetsbaren in de samenleving, over voldoende woonruimte voor starters en gezinnen, over de vele kinderen die opgroeien in armoede, over het onderhoud en schoonhouden van de openbare ruimte, over de aanpak van verkeersonveilige situaties en hopelijk ook over een goede sportinfrastructuur. Kortom, over dingen die dichtbij mensen staan. En daar hoort een biertje zeker bij, dus ik zou zeggen: donderdagavond 19:30 uur café de Wolthoorn, komt dat zien, nog nooit vertoond de afgelopen 4 jaar: Joost van Keulen aan het werk. Wellicht dat daar, onder het genot van een serverende wethouder, de echte inhoudelijke thema’s die spelen in de gemeente op tafel komen. Zodat we na 21 november kunnen gaan werken aan een nog mooier Groningen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.