27 september 2017

CDA: dure verbouwing stadhuis niet noodzakelijk

De CDA-fractie in Groningen ziet het niet zitten om meer te doen dan het noodzakelijke bij de renovatie van het stadhuis. Wij vinden dat de voorliggende opties onverstandig zijn, omdat er geen financiële dekking ligt. Daarnaast zijn we van mening dat ook de noodzaak ontbreekt om tot een dergelijke miljoeneninvestering over te gaan.

Het stadhuis is toe aan een onderhoudsbeurt vanwege onderhoud, duurzaamheid en uitbreiding van de raad. Momenteel liggen er twee opties voor om dat te gaan realiseren. De kosten voor deze opties zijn 14,1 miljoen en 15,5 miljoen. Hierin wordt het stadhuis in zijn geheel aangepakt met onder andere nieuwe kantoorruimtes. Zonder deze nieuwe kantoorruimtes, waarbij ook een duurzaam en toekomstbestendig stadhuis wordt gerealiseerd zijn de kosten 7,5 miljoen.

Fractievoorzitter René Bolle: ‘Het stadsbestuur presenteert dure plannen, maar komt niet met een financiële dekking. Ook al was het geld wél beschikbaar, dan investeren wij liever in wijken. Verkeersveiligheid, onderhoud en sport zijn zaken die wat het CDA betreft meer prioriteit hebben dan een super de luxe stadhuis. Het lijkt erop dat we met deze opties de duurste vierkante meters kantoorruimte van Groningen voor huisvesting van politieke partijen aan het maken zijn.’

De gemeenteraad neemt vandaag een besluit over de voorliggende varianten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.