02 oktober 2018

CDA en GroenLinks willen fietsendiefstal terugdringen

Het aantal fietsen dat gestolen wordt in de stad is onverminderd groot.  In 2016 werd er 3363 keer aangifte gedaan en in 2017 was dit 2321 keer. Of er ook minder fietsen gestolen worden is maar zeer de vraag. De stichting Aanpak Vervoerscriminaliteit schat in dat slechts in 25- 35% van de gevallen aangifte wordt gedaan. Dit is de fracties van GroenLinks en het CDA een doorn in het oog en ze willen dat het gemeentebestuur de mogelijkheid onderzoekt om stadstoezicht een grotere rol te geven bij het terugdringen en opsporen van fietsen. 

In Barneveld loopt een proef waarin buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) worden ingezet om gestolen fietsen op te sporen. Het gaat daarbij om fietsen die zijn voorzien van een chip met volgsysteem. Wanneer een eigenaar aangeeft dat de fiets gestolen is wordt dit via de meldkamer doorgegeven aan de BOA’s die dan weten waar de gestolen fiets zich bevindt. Zij hebben toestemming van justitie om in actie te komen. De gemeente Barneveld heeft na twee maanden al 15 gestolen fietsen teruggevonden.

De fracties willen dat het gemeentebestuur de proef intensief gaat volgen en de mogelijkheden onderzoekt om deze ook in Groningen in te voeren.  

Bekijk hier het interview met lijsttrekker René Bolle bij OOG TV.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.