29 mei 2019

CDA en VVD: college heeft onbehoorlijk gehandeld bij kamerverhuur

De Groningse gemeenteraadsfracties van het CDA en de VVD vinden dat er fouten zijn gemaakt in de wijziging van het gemeentelijk beleid over onttrekkingsvergunningen. Verhuurders die een woning met 3 kamers verhuurden moeten vanaf 1 juli 2017 een onttrekkingsvergunning hebben. Het college zou contact zoeken met deze eigenaren en een advertentie plaatsen, maar dat is onvoldoende gebeurd. De gemeentelijke ombudsman heeft na onderzoek geoordeeld dat de gemeente onbehoorlijk heeft gehandeld.

Het CDA en de VVD volgen het advies van de ombudsman en willen dat het college de kamerverhuurders daarom alsnog in de gelegenheid stelt om een onttrekkingsvergunning aan te vragen. ‘We zijn geschrokken van de onverschillige houding van dit college. Het wil de aanbevelingen van de ombudsman niet overnemen’. aldus VVD-raadslid Geeske de Vries. ‘Het zijn de kleine verhuurders met maar één pand die nu de dupe worden. Zij zien een derde van hun inkomsten wegvallen. En wat te denken van al die studenten die nu gedwongen hun huis uit moeten?’ CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens sluit zich hierbij aan: ‘De uitspraken die de gemeentelijke ombudsman doet zijn fors en de manier waarop het college dit naast zich neerlegt is onthutsend. De 350 benadeelde eigenaren zijn onvoldoende geïnformeerd en moeten daarom de kans krijgen alsnog een onttrekkingsvergunning aan te vragen’.

Vandaag tijdens de gemeenteraad dienen de fracties van de VVD en het CDA een motie in om de kamerverhuurders alsnog de kans te geven een vergunning aan te vragen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.