Funny happy beagle dog walking, playing in park.
16 juni 2021

CDA: geen honden- en reclamebelasting

De Groningse gemeenteraadsfractie van het CDA wil dat de hondenbelasting wordt afgeschaft en dat de reclamebelasting niet wordt ingevoerd. Beide belastingen kosten inwoners en ondernemers vooral veel geld en leveren hen volgens het CDA weinig op.

Afschaffing hondenbelasting

Het CDA vindt de hondenbelasting onrechtvaardig. Het wordt niet voor specifieke hondenvoorzieningen gebruikt, maar in de algemene middelen gestort. Fractievoorzitter René Bolle: ‘Vandaag doen we wat ons betreft een laatste voorstel om voor eens en altijd een einde te maken aan deze onrechtvaardige belasting. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft aangeven voor afschaffing van de hondenbelasting te zijn, maar dit is tot nu bij niet meer dan woorden gebleven.’

Geen reclamebelasting

De reclamebelasting ligt nu voor het eerst op tafel. Het CDA ziet hier weinig in, omdat het vooral veel geld kost en de opbrengsten minimaal zijn. ‘Ondernemers hebben het in de coronacrisis al moeilijk genoeg gehad. Het is daarom niet goed ze met een extra belasting op te zadelen’.

Het CDA zou wel graag zien dat er minder reclame-uitingen in de openbare ruimte komen, maar is van mening dat dit door de invoering van een reclamebelasting niet zal afnemen. René Bolle: ‘Wanneer we een reclamebelasting zouden invoeren, zou dit voor de gemeente juist een motivatie kunnen zijn om meer uitingen in de openbare ruimte toe te staan. Omdat ze dan meer geld in het laatje krijgen’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.