Cropped View of Hands Typing on Laptop
26 januari 2021

CDA roept college op om kritisch naar de omgang met bezwaarschriften te kijken

De gemeenteraadsfracties van het CDA in Groningen en Westerkwartier willen opheldering van de betreffende colleges over het functioneren en de transparantie van de bezwaarschriftenprocedure. Inwoners kunnen bezwaar maken, wanneer ze het niet eens zijn met een besluit van de gemeente. Het college kan over deze bezwaarschriften advies vragen bij een adviescommissie.

Het CDA stelt de vragen naar aanleiding van een kritisch onderzoek van Follow the Money. Daarin bleek dat besluiten van de adviescommissies in veel gemeenten moeilijk openbaar zijn te vinden, er veel belemmeringen zijn om een zitting bij te wonen en burgers zelden gelijk krijgen in bezwaarprocedures. CDA-raadslid Jacob Bos: ‘Het recht om te worden gehoord, dat je klacht serieus wordt genomen, geldt als belangrijke hoeksteen van onze democratisch rechtstaat. Het is daarom essentieel dat de bezwaarprocedures in de gemeente transparant, toegankelijk en openbaar plaatsvinden.’

Op de websites van de beide gemeenten lijkt de informatievoorziening voor burgers  vrij beperkt. Zo ontbreken op de site van de gemeente Groningen de agenda van de adviescommissie, de adviezen, het jaarverslag en de uiteindelijke besluiten van het college over de bezwaarschriften. “De site legt de procedure van een bezwaarschrift best duidelijk uit, maar daar houdt het bij op. De informatievoorziening zou een stuk beter kunnen, zodat meer inwoners het werk van de adviescommissie en de besluiten van het college over de bezwaarschriften kunnen inzien’, aldus het Groningse CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.