22 februari 2022

CDA lanceert aanpak tegen armoede

Vanmorgen heeft het CDA Groningen 11 vergaande voorstellen gepresenteerd om armoede in de kern te bestrijden. CDA-lijsttrekker Jalt de Haan overhandigde vanmorgen de eerste exemplaren van het pamflet aan de projectleider van Stadjers Hand in Hand, Mirjam Nagelmaker en bloemist René Bolhuis. Beiden staan zij namens het CDA op de kieslijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart.

“Helaas is het op het gebied van armoedebestrijding de afgelopen weken vooral om de persoon van wethouder Diks gegaan. Het is de hoogste tijd om het over de inhoud te hebben, want armoede is één van de grootste problemen in onze gemeente.” aldus CDA-Groningen lijsttrekker Jalt de Haan.

In haar armoedepamflet zet het CDA Groningen een nieuwe visie op de grootschalige armoede in onze gemeente uiteen. De Haan bepleit onder andere een omslag van wantrouwen naar vertrouwen, wil de kostendelersnorm afschaffen, laagdrempelig contact met ambtenaren voor Groningers die met schulden te maken hebben en een isolatieplan om de energierekeningen van mensen met een smalle beurs fors te kunnen verlagen.

“In onze gemeente groeit 1 op de 6 kinderen op in armoede. Als leraar van groep 8 op een basisschool in Beijum zie ik onze jongste generatie voor mijn ogen opgroeien. Ik wil dat al die kinderen perspectief krijgen op een toekomst vol kansen.”

Mirjam Nagelmaker heeft samen met Ulfert Molenhuis, oud-voorzitter van de voedselbank, meegeschreven aan het pamflet. “Armoedebestrijding gaat over veel meer dan het oplossen van geldproblemen. Het gaat ook over de manier waarop we met onze inwoners omgaan. Om dit te kunnen bereiken zullen we de taboes, het jargon en de etiketten rondom armoede moeten uitbannen. Het schaamtegevoel dat dit kan opleveren maakt dat een roep om hulp, te veel en te vaak, uitblijft of veel te laat wordt ingezet.’’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.