06 juni 2019

CDA: Ook Airbnb-gebruikers moeten toeristenbelasting betalen

Gebruikers van het online-platform Airbnb moeten ook toeristenbelasting betalen, vindt het CDA. Het CDA vindt het oneerlijk dat voor een overnachting in een Airbnb geen belasting betaald hoeft te worden, terwijl dat bij hotels en bed & breakfasts wel moet.

Het gemeentebestuur heeft besloten om vanaf 2020 de toeristenbelasting te verhogen. Naast het CDA gaven ook verschillende andere partijen aan dat mensen die gebruik maken van Airbnb ook toeristenbelasting zouden moeten betalen. „Zou het gemeentebestuur in gesprek willen gaan met Airbnb om hier afspraken over te maken?”, aldus Fractievoorzitter René Bolle woensdagmiddag tijdens de commissievergadering, waar de verhoging van de toeristenbelasting werd besproken. 

In Amsterdam is het al wel vijf jaar zo dat dat Airbnb de toeristenbelasting bij hun klanten int, en dat Airbnb dat dan jaarlijks aan de gemeente doorbetaalt. Mogelijk zou dit ook voor Groningen een oplossing kunnen zijn. De gemeente komt eind dit jaar met een voorstel hoe zij in de toekomst wil omgaan met gebruikers van Airbnb. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.