08 januari 2019

CDA: Oplopende gemeentelijke juridische kosten beteugelen

Eind 2018 heeft het CDA schriftelijke vragen gesteld over de hoogte van de (externe) juridische kosten van de gemeente Groningen in de afgelopen jaren. De aanleiding was een artikel in het Dagblad van het Noorden over een miljoenenclaim die de gemeente Groningen boven het hoofd hangt. Het gaat hier om een rechtszaak tussen de gemeente Groningen en Recyclingbedrijf Simmeren Schroot. 

Tot aan november 2018 bedroegen de kosten aan de stadsadvocaat €614.756 euro. Uit de antwoorden van het College van burgemeester en wethouders komt een sterke stijging naar voren. In 2014 werd er nog €379.755 euro uitgegeven aan juridische procedures van de gemeente Groningen. Na 2014 is het ieder jaar gestegen. De toename heeft volgens de wethouder te maken met het aantal aanbestedingen en de toenemende complexiteit van die aanbestedingen (sociaal domein, ICT). 

CDA-fractievoorzitter René Bolle vindt dat de gemeente moet opletten dat de kosten voor (externe) juridische procedures de komende jaren niet nóg meer zullen stijgen. Het gemeentebestuur heeft naar aanleiding van onze vragen besloten de kostenstijging te onderzoeken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.