Coin on wooden table in front of green bokeh background.
14 mei 2020

CDA: 'Pijnlijk om op armoedemiddelen te bezuinigingen'

De afgelopen week sprak de gemeenteraad over armoedemiddelen voor 2020. Voor deze voorzieningen stond een half miljoen euro aan bezuinigingen gepland. Het CDA is kritisch op deze bezuinigingen en is blij dat wethouder Diks na een discussie in de raadscommissie heeft toegezegd om de bezuinigingen uit te stellen opnieuw te bekijken.

In de plannen die in februari gepresenteerd zijn werden onder andere bezuinigingen op bonnen voor kleding, speelgoed en babyspullen en korting op sportabonnementen aangekondigd. Deze middelen zouden volgens het college te weinig bijdragen aan het doorbreken van armoede die van generatie op generatie overgaat.

Daar is CDA-woordvoerder Laura van de Giessen het niet mee eens. 'Het is voor ons pijnlijk om te zien dat een aantal voorzieningen, waar veel mensen gebruik van maken, verdwijnen. Juist het afschaffen van de kleding- en speelgoedbonnen die in December worden verstrekt leggen de verschillen tussen arm en rijk extra bloot. En zonder de korting op sportabonnementen is sporten bij een sportclub voor bijstandsgerechtigden al helemaal onbereikbaar.', aldus Van de Giessen. 

Daarnaast rees bij onze fractie de vraag of deze corona-tijd het juiste moment is om te stoppen met een aantal verlichtende maatregelen. Wethouder Isabelle Diks erkende ook dat de coronacrisis van invloed is op de situatie van bijstandsgerechtigden. Ze zei daarom toe om deze bezuinigingen opnieuw te bekijken. Voor de zomer spreekt de raad opnieuw over de inzet van de armoedemiddelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.