08 januari 2020

CDA: 'Rust laadpalen uit met defibrillators'

De Groningse gemeenteraadsfractie van het CDA pleit voor het uitrusten van laadpalen met defibrillators. Hoewel er steeds meer AED’s in de stad zijn geplaatst, zijn deze niet altijd allemaal beschikbaar, bijvoorbeeld omdat ze in gebouwen hangen die ’s avonds gesloten zijn. Door de defibrillators te koppelen aan laadpalen, kunnen er meer defibrillators beschikbaar zijn in de openbare ruimte.

Het idee is afkomstig van City AED, die in 2018 de eerste laadpaal in Delft heeft uitgerust met een defibrillator. CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens: 'Met AED's kunnen levens gered worden. Daarvoor is het wel belangrijk dat deze ten alle tijden toegankelijk zijn in de openbare ruimte. De combinatie met een laadpaal zou daarvoor de oplossing kunnen zijn.'

De AED's die er in Groningen beschikbaar zijn, hangen vaak in kantoren en winkels. Deze zijn niet altijd bereikbaar. Laadpalen zijn altijd open en hebben de elektriciteit om de accu van de defibrillator te vullen. Daarom zijn deze laadpalen volgens de fractie een geschikte locatie voor een AED. 'De komende jaren komen er steeds meer laadpalen bij. Deze combinatie is een efficiënte manier om meer AED's over de stad te verspreiden en de AED-dichtheid te verhogen', aldus Ubbens.

In de commissievergadering van 8 januari besprak de gemeenteraad de nieuwe visie van de laadinfrastructuur. Het CDA heeft tijdens deze vergadering het voorstel aan het college voorgelegd. Het college heeft toegezegd dat ze zullen onderzoeken of deze combinatie in de toekomst ingezet kan worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.