07 november 2022

CDA wil dat energiecompensatie terecht komt bij hen die het nodig hebben

 

Het CDA Groningen wil dat de gemeente Groningen zich verder inspant om Groningse gezinnen die gebukt gaan onder een torenhoge energierekening te ondersteunen. Na de energietoeslag voor lage inkomens en de energiekorting voor alle huishoudens roept de gemeenteraadsfractie van het CDA de gemeente Groningen op om meer te doen.

“In Haren zagen we een prachtig initiatief ontstaan voor de Voedselbank van de Gereformeerde Gorechtkerk en de Hervormde Dorpskerk. Samen haalden ze 25.000 euro op van leden die hun energietoeslag niet of nauwelijks gebruiken. Hoe mooi zou het zijn als we deze beweging door de hele gemeente zien. Daarom willen we het voor Groningse huishoudens die kunnen en willen afzien van hun energiecompensatie eenvoudig maken om solidair te zijn met gezinnen in nood” aldus de fractievoorzitter van het CDA Groningen Jalt de Haan.

De korting van 190 euro per maand die het kabinet generiek heeft afgedwongen op de energierekeningen van de maanden november en december geeft veel huishoudens iets van lucht. Toch blijkt het voor veel Groningse huishoudens onvoldoende.

“Helaas blijft de energierekening voor veel Groningers torenhoog en onbetaalbaar. Flexibele contracten die harder stijgen dan de gemeente en het Rijk kunnen dempen en slecht geïsoleerde huizen vormen vaker wel dan niet een peperdure kostencocktail die gezinnen in de verdrukking brengt. Zolang we meer kunnen doen, moeten we meer doen. Gelukkig zijn er veel maatschappelijke organisaties die zich voor deze groepen inzetten. We willen hen helpen een groot initiatief op te zetten waar mensen hun energiecompensatie aan kunnen doneren.” aldus De Haan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.