07 februari 2022

CDA wil dat gemeente kijkt naar versnelling van bouwvergunningen voor corporaties

De gemeenteraadsfractie van het CDA wil dat de gemeente Groningen onderzoekt of ze kan starten met het concept ‘bouwvergunning in 1 dag’. Daarbij werken de gemeente en corporaties intensief samen, waardoor het planproces flink kan worden versneld.

Het concept is met name van toepassing op modulaire woningbouw, waarbij (gedeeltelijk) dezelfde type woningen op meerdere locaties ontwikkeld worden. Omdat deze woningen op dezelfde manier bebouwd worden, hoeft de bouwkundige kwaliteit maar één keer worden getoetst. Normaliter bemoeit de gemeente zich niet met de uitwerking van de plannen en reageert pas als de corporatie die heeft uitgewerkt. Indien niet geaccepteerd, moet een plan weer worden aangepast. Doordat gemeente en corporatie samenwerken in dit systeem is een dergelijke afstemmingsronde niet meer nodig. 

Het CDA hoopt dat dit concept kan bijdragen aan het flinke woningtekort waar we mee te maken hebben. Doel is om sneller meer huizen te kunnen bouwen.

Het CDA hoopt dat dit concept kan bijdragen aan het flinke woningtekort waar we mee te maken hebben. Doel is om sneller meer huizen te kunnen bouwen. CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens: ‘Wat ons betreft is het woningtekort het grootste probleem in onze gemeente. Er wordt al flink gebouwd, maar het kan nog een hoop sneller en meer. Er is hiervoor niet één oplossing, maar we hopen dat deze procedure een deel kan zijn van de oplossing.’

In verschillende gemeenten in Noord-Holland wordt gewerkt aan een pilot met dit concept. De pilot lijkt succesvol en betrokken partijen zijn van plan op deze manier te blijven samenwerken om sociale bouwprojecten sneller te kunnen realiseren. Het CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld en hoopt dat zo snel mogelijk gestart kan worden met het concept.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.