21 oktober 2022

CDA wil meer ondersteuning vanuit de gemeente voor aanschaf schoolspullen kinderen

Groningen kent diverse regelingen voor kinderen uit minimagezinnen. Maar door de huidige inflatie en energiearmoede zich we dat meer gezinnen in de problemen komen die nu nog geen recht hebben op dergelijke regelingen. Het CDA vindt dat er gekeken moet worden op welke manier zij daar wel aanspraak op kunnen maken.

Zo zijn er ouders die geen geld hebben voor fietsen, sportlessen, rugtassen of laptops. Onder andere Stichting Leergeld zet zich in voor deze kinderen en probeert hen te ondersteunen, De prognose is dat 160.000kinderen dit jaar hulp nodig hebben van de stichting, tegenover 130.000 kinderen vorig jaar.

Ook de gemeente Groningen heeft regelingen voor kinderen uit minimagezinnen. Zo heeft het CDA zich eerder hard gemaakt voor het toegankelijker maken van studiemateriaal, bijvoorbeeld door middel van de uitbreiding van de laptopregeling. Door de huidige inflatie en energiearmoede zien we echter dat er meer gezinnen in de problemen komen die nu nog geen recht hebben op wellicht broodnodige regelingen. Wat het CDA betreft moet er daarom worden gekeken op welke wijze Groningse gezinnen die in de problemen komen toch aanspraak kunnen maken op deze regelingen.

Directeur van de stichting Van den Biggelaar draagt als oplossing aan dat de norm voor het minimaal besteedbare inkomen op aanspraak te maken op ondersteuningsregelingen wordt verruimd. Op basis daarvan hebben mensen wel of geen recht op ondersteuning van de gemeente. Van den Biggelaar: "Als die grens omhoog gaat, hebben meer ouders recht op geld, waardoor ze ook minder vaak aankloppen voor hulp." De raadsfractie van het CDA wil weten of het gemeentebestuur deze toeslagen en regelingen wil oprekken, en leerlingen wil helpen die vanwege geldgebrek essentiële spullen niet zelf kunnen aanschaffen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.