16 december 2021

De jeugdzorgplannen moeten terug naar de tekentafel

Alle jongeren die dat nodig hebben, moeten kunnen rekenen op goede jeugdzorg.  Het gaat niet om het besparen van geld, het overeind houden van aanbieders of juist om het weren van de zogenoemde zorgcowboys. Het gaat erom dat we het beste willen voor onze jeugd.

Dat alles begint bij een visie. En een visie maak je samen. Dat is met de Regiovisie gelet op alle inspraak reacties van jeugdigen, ouders, verwijzers en aanbieders niet goed gegaan. Zij voelen zich onvoldoende betrokken en missen een diepgaande analyse. 

Tegelijkertijd zien we dat er landelijk gewerkt wordt aan een Hervormingsagenda en heeft het Rijk een wet in voorbereiding waarmee regionale samenwerking bij de inkoop van specialistische jeugdhulp verplicht wordt. Wat het CDA betreft terug naar de tekentafel en wachten op de landelijke ontwikkelingen. Onze regio is geen eiland. 

En als we het hebben over het onvoldoende betrekken van het jeugdveld is de link naar het plan SAMEN al snel gelegd. Het college is van plan om WIJ Groningen een hoop zorgtaken op zich te laten nemen. Een flinke verruiming van de opdracht. Het gaat hierbij om lichte basisjeugdhulp, de basis jeugd ggz en in de toekomst ook specialistische jeugdhulp. Het CDA kan dit voorstel om de volgende redenen niet steunen.

Ten eerste vindt mijn fractie het nog te vroeg voor WIJ Groningen. Het is een jonge organisatie, die nog vol in ontwikkeling is. We hebben de afgelopen maanden vele punten gehoord waar nog ruimte voor verbetering is. Daarnaast is de triage, vanuit een samenwerking met Molendrift, pas net geïmplementeerd. Lezen we in het BMC rapport dat er nog te weinig zicht is op resultaat. Is er sprake van wachtlijsten. En zijn medewerkers te vaak afwezig bij evaluaties. Als je een huis gaat bouwen moet je dit op een stevig fundament doen. Om de Bijbelse woorden van Mattheus te herhalen, wees niet als een onnadenkende man, die zijn huis bouwde op het zand. 

Ten tweede het personeelstekort in de jeugdzorg. Net als in vele andere sectoren zijn de vacatures ook in de jeugdzorg moeilijk te vervullen. Het personeel zal van de huidige aanbieders moeten komen, maar de vraag is of het personeel en de aanbieder niet meer naar andere gemeenten vertrekken. We zien dat het college dit probleem erkent, maar concrete oplossingen zijn nog niet genoemd. Met als risico dat SAMEN er voor zorgt dat de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg verder onder druk komt.

Ten derde de financiën. Deze zijn nog niet duidelijk uitgewerkt. Want kijk alleen al naar het tarief van Team050, 45 euro per uur. Een organisatie die met young proffesionals werkt en het verzuim extreem laag houdt. Het is voor SAMEN onmogelijk daar tegen op te boksen. Ook zal het tarief van WIJ waarschijnlijk hoger liggen dan het gemiddelde markttarief van 65 euro per uur. En nee het gaat niet om het geld, maar het is wel van belang als dit kan betekenen dat dat er straks minder tijd overblijft voor de hulp aan jeugdigen. Voor mijn fractie essentieel dat we eerst de financiën goed uitgewerkt zien.

Ten vierde het verlies aan expertise. Aanbieders hebben veel expertise opgebouwd. Een jonge organisatie als WIJ heeft dit nog niet op het gebied van jeugdzorg.

Ten vijfde het risico dat er met SAMEN extra onnodige stappen in het zorgproces worden geïntroduceerd, omdat een huisarts min of meer verplicht wordt naar SAMEN door te verwijzen. Met het gevolg het verlies van kostbare tijd.

Zijn er dan geen voordelen te bedenken. Ja, die zijn er wel. Het kan zeker helpen dat WIJ integraal kan werken en dat bijvoorbeeld de oplossing voor een jeugdige ligt in de aanpak van schulden. We zien dat er op dit moment honderden jeugdzorgaanbieders zijn en dat er aanbieders zijn die winsten maken met vooral de lichte begeleiding. Maar wat het CDA betreft zijn er nog te veel vragen onbeantwoord en is WIJ er niet klaar voor. Een langere implementatie zou hierin helpen, maar wat ons betreft eerst alle plannen helder voordat er überhaupt over een start gesproken moet worden. En doe het samen met het gehele jeugdveld. Dat is nu onvoldoende gelukt.

De gemeente heeft de afgelopen 6 jaar de kans gehad om de jeugdzorg op een goede manier te regelen. Dit is niet voldoende gelukt. Mijn fractie vindt het dan ook naïef en arrogant te denken dat we het zelf wel kunnen oplossen door het in zulke mate naar ons toe te trekken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.