17 februari 2022

Geen haat in de raad

Het CDA Groningen vraagt aandacht voor de verharding in de (gemeente)politiek. Zij komt daarom met het Manifest ‘Geen haat in de raad’

Wie de laatste weken het debat in politiek Den Haag heeft gevolgd zag dat scheldpartijen, bedreigingen en verdachtmakingen aan de orde van de dag zijn. Elk debat lijkt verder te ontsporen. Ook in veel gemeenteraden ziet het CDA een verharding die ons grote zorgen baart. Maar liefst 15% van de raadsleden heeft zelf te maken met bedreigingen. Het CDA vindt dat we dit in Groningen moeten voorkomen.

Het is niet alleen een probleem van de politiek. De verharding en verhuftering van de samenleving is iets wat ambtenaren, boa’s, politieagenten, GGD-medewerkers, journalisten en vele anderen vrijwel dagelijks ervaren. Zowel op straat als online.

Met het Manifest ‘Geen haat in de Raad’ staan 120 CDA-lijsttrekkers op om aandacht en inzet te vragen voor deze problematiek. Het CDA zet in op een samenleving met: minder ik, meer wij. Minder schreeuwen, meer samenwerken. Een samenleving waar we omzien naar elkaar als goede buur, vrijwilliger of mantelzorger. Waar solidariteit en saamhorigheid geen ouderwetse waarden zijn, maar het fundament van een sterke samenleving.

CDA-lijsttrekker Jalt de Haan: ‘In Groningen wordt de afgelopen jaren van links tot rechts goed en collegiaal samengewerkt. Een mooi voorbeeld was gisteren in de gemeenteraad. Er waren 5 leden van de coalitiepartijen ziek. In goed overleg stemden er tijdens de raad ook 5 oppositieleden niet mee. We willen deze samenwerking graag zo houden en willen daarom samen met alle partijen na de verkiezingen in gesprek om ‘Haagse toestanden’ te voorkomen.’

Het CDA Groningen roept alle partijen op het Manifest ‘Geen haat in de raad’ te ondertekenen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.