21 mei 2020

Gemeente moet in actie komen tegen vandalisme op sportparken

De gemeenteraadsfracties van het CDA en de VVD vinden dat het college in actie moet komen om overlast op openbare sportparken in Groningen tegen te gaan. De fracties bereiken al langer verschillende signalen uit de sportwereld dat clubs last hebben van overlast door rondhangende jongeren. Ze vragen het gemeentebestuur te onderzoeken of extra controles, cameratoezicht en/of het inzetten van een functionaris de overlast op sportparken tegen kan gaan.

De vernielingenen en vandalisme hebben onder andere plaatsgevonden op Sportpark het Noorden, Sportpark Esserberg en Sportpark Coenderbrog. Resultaat van het vandalisme zijn kapotte materialen waaronder doelnetten en dug-outs, schroeiplekken in het kunstgras, glasscherven op het veld en gedumpt afval. VVD-raadslid Jasper Boter: ‘Wij snappen dat jongeren een plek zoeken om samen te komen. Maar wees daar dan zuinig mee en ga netjes met de spullen van een ander om. Dit soort vandalen moeten worden aangepakt. Het wordt hoog tijd dat er iets aan dit probleem gedaan wordt’.

Ook CDA-fractievoorzitter René Bolle vindt dat het hoog tijd is voor actie. ‘Vandalisme door rondhangende jongeren is al veel te lang een probleem. Zo heeft het CDA in maart 2019 aandacht gevraagd voor overlast op Sportpark de Koepel en bij VV Glimmen. Het college heeft hier toen op ingegrepen.We hopen dat er ook nu voor deze sportclubs een oplossing komt, zodat er weer veilig gesport kan worden en clubs geen extra kosten voor vernielde materialen hoeven te maken.’

De gemeenteraadsfracties hebben het college schriftelijke vragen gestuurd en hopen dat er in reactie daarop maatregelen genomen worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.