01 december 2022

CDA: Bouw meer woningen voor ouderen om woningmarkt uit het slop te halen

Het CDA in de gemeente Groningen dient vandaag een initiatiefvoorstel in waarmee de fractie pleit voor fors meer ouderenwoningen. De partij wil voortaan dat tenminste 20 procent van de woningen bij nieuwbouwprojecten bestaat uit seniorenwoningen. De fractie betoogt in het initiatiefvoorstel dat de piek van de vergrijzingsgolf rond 2040 het noodzakelijk maakt om volop te gaan bouwen voor ouderen.

“Het is aan ons als gemeente om te anticiperen op de enorme vergrijzingsgolf die de komende jaren op ons afkomt. Onze ouderen wonen nu nog lang in gezinswoningen. Die moeten vrijkomen voor jonge gezinnen en starters. Door seniorenwoningen te bouwen kunnen we de doorstroming op onze woningmarkt weer op gang brengen en alle Groningers dichterbij passende woonruimte brengen” aldus CDA-raadslid Etkin Armut.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ouderen compleet vastzitten in de woningmarkt, ouderen kunnen geen passende woningruimte vinden. Dit is een van de belangrijkste redenen van de krapte op de woningmarkt. De CDA-fractie wil daarom dat er de komende jaren voldoende en verschillende soorten ouderenwoningen worden gebouwd die voldoen aan de wensen van de doelgroep.  

“Onze ouderen verdienen het om passend, betaalbaar en gelijkvloers te wonen met zorg in de buurt en voorzieningen op maat. Onze starters en gezinnen verdienen het om door te stromen. Met een bodemeis van 20 procent seniorenwoningen brengen we perspectief voor Groningers van jong tot oud op onze woningmarkt.”

Benieuwd naar het hele initiatiefvoorstel? Lees het hier!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.