13 april 2021

Te weinig draagvlak voor invoering betaald parkeren

Uit een grootschalige enquête van de gemeenteraadsfractie van het CDA blijkt dat er weinig enthousiasme is - onder inwoners van de wijken Paddepoel, Selwerd, De Hoogte, Coendersborg, De Wijert-Noord, Corpus den Hoorn en delen van de Hoornse Meer - voor de invoering van betaald parkeren. Het CDA voerde met de site www.parkerenin050.nl een draagvlakonderzoek uit, omdat het gemeentebestuur zonder een gedegen onderzoek het betaald parkeren in de Stad fors wil uitbreiden.

De enquête werd ingevuld door 1768 inwoners uit de gemeente Groningen. Hiervan geeft 74% van de respondenten aan tegen de invoering van betaald parkeren te zijn in hun straat of wijk. De grootste weerstand is in de wijken Selwerd (81 procent), Corpus den Hoorn (82 procent) en de Wijert/Helpman (81 procent). Volgens CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens is dit een duidelik signaal richting het college. ‘De resultaten uit het onderzoek liegen er niet om. Een grote meerderheid is tegen de invoering van betaald parkeren en daaruit trekken wij de conclusie dat het college moet stoppen met de plannen voor de invoering’, aldus Ubbens.

Het CDA-raadslid erkent wel dat er straten zijn waar er een parkeerprobleem is en waarbij het op termijn goed zou zijn om betaald parkeren in te voeren. Herman Pieter Ubbens: ‘We krijgen ook signalen uit straten, zoals bijvoorbeeld straten in Paddepoel-Zuid en de West-Indische buurt, waar mensen hun eigen auto moeilijk of niet kwijt kunnen door forenzen die hun auto stallen. Wat ons betreft is het prima om met voldoende draagvlak betaald parkeren in te voeren. Maar er moet wel eerst goed onderzoek worden gedaan, waarbij je ook kijkt naar de oorzaken, voordat je tot deze maatregel overgaat’.

Een andere conclusie die uit het onderzoek van de gemeenteraadsfractie is te trekken, is dat bijna de helft van de bewoners (47 procent) niet op de hoogte zijn van de plannen van de gemeente. ‘Voor veel mensen zal de eventuele invoering van betaald parkeren dus als een donderslag bij heldere hemel komen. Het college wil pas na een besluit over de uitbreiding met de inwoners in gesprek over de uitvoering. Wij kunnen ons voorstellen dat veel bewoners dat niet als een goede vorm van inspraak en participatie zullen zien’, meent Herman Pieter Ubbens.

Volgende week woensdag wordt er in de gemeenteraad over de plannen voor de invoering van het betaald parkeren gediscussierd. Het gehele rapport is hier te vinden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.