07 maart 2022

CDA: gemeente moet weer in gesprek met stichting Knarrenhof

De gemeenteraadsfractie van het CDA wil dat het aankomende gemeentebestuur zo snel mogelijk met stichting Knarrenhof om de tafel gaat. Een Knarrenhof bestaat uit kleinschalige hofjes-woningen waar mensen het leuk vinden om elkaar te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Er is in Groningen veel behoefte aan deze ouderenhofjes.

De gemeente is in april 2021 gestopt met de gesprekken met stichting Knarrenhof, omdat het contact naar eigen zeggen al tijden moeizaam verliep. Hierdoor is bijvoorbeeld van de hofjes in Garmerwolde en Meerstad nog weinig terecht gekomen. Lijsttrekker Jalt de Haan: ‘We zien in Groningen een grote behoefte aan Knarrenhofjes. Bij de stichting zijn 537 aanmeldingen binnen gekomen. Door de slechte samenwerking met de gemeente zitten deze mensen al jaren op een seniorenwoning te wachten. Wij vinden dit niet uit te leggen.’

Het CDA is van mening dat de bouw van ouderenhofjes prioriteit moet krijgen van het nieuwe stadsbestuur. ‘Het zorgt ervoor dat ouderen langer thuis kunnen wonen en voorkomt eenzaamheid. Daarnaast zorgt het voor doorstroming op de woningmarkt, waardoor andere woningen weer beschikbaar komen voor starters en gezinnen. Stichting Knarrenhof heeft al in diverse gemeenten succesvolle projecten voor senioren woningen gerealiseerd, dat moet ook in Groningen kunnen’, aldus de Haan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.