25 januari 2023

Zorgen over gemeentefinanciën bij CDA: ‘Kunnen niet eeuwig op de pof blijven leven’

De financiën van de gemeente Groningen staan er slecht voor. Dat toonde de jaarlijkse benchmark van het BDO vorige week aan. De Groningse gemeentefinanciën scoren  het slechtst van alle 32 gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners. Bovendien haalt de gemeente opnieuw als enige van de 100+ gemeenten een onvoldoende.

“De belastingdruk per inwoner die in Groningen nu al de op een na hoogste van Nederland is, neemt steeds verder toe om de torenhoge gemeentelijke uitgaven te blijven dekken. Die trend moeten we breken zodat Groningers de financiële positie van onze gemeente niet nog meer in hun portemonnee gaan voelen” aldus CDA fractievoorzitter Jalt de Haan.

Het CDA stelt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de zorgelijke staat van de gemeentefinanciën. Het CDA wil van het college weten of er een rem kan worden gezet op de grote investeringsprojecten in de binnenstad om de schuldenpositie van de gemeente te verkleinen.

“We kunnen als gemeente niet eeuwig op de pof blijven leven. Deze harde vergelijking met de andere 32 grote gemeenten in Nederland is de zoveelste donkergele kaart die het college krijgt. Wij willen dat het college inziet dat we op deze manier niet eeuwig door kunnen blijven gaan” aldus De Haan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.