20 april 2018

CDA Bedum en Winsum op zoek naar ruimte voor lokale ondernemers

In de commissievergadering (12 april) van de gemeente Bedum heeft het CDA naar aanleiding van de agendapunten over het Bedrijvenpark Boterdiep en het Regionaal Woondocument van de Regio Groningen-Assen het college gevraagd naar de mogelijkheden die lokale ondernemers nu, en in de nabije toekomst, hebben als zij hun onderneming in Bedum willen vestigen, uitbreiden of verplaatsen.

In de Woonvisie Bedum (vastgesteld in 2017) staat dat “ondernemers de Woonvisie kunnen zien als een uitnodiging en houvast om met goede ideeën en plannen te komen”. Fractievoorzitter Kristel Rutgers wilde van het college weten of er naar aanleiding van deze oproep wensen of verwachtingen kenbaar zijn gemaakt. Burgemeester Erica van Lente gaf aan dat het college veel tijd en energie steekt in het goed leren kennen van lokale ondernemers. Daardoor heeft het college een goed beeld van de wensen op het gebied van de vraag naar bedrijventerreinen, maar ook andere wensen waarin de gemeente een faciliterende rol kan spelen worden zo gesignaleerd.

Bedum heeft op dit moment geen enkele bedrijfskavel beschikbaar en nog slechts 2 kavels voor de combinatie wonen&werken. Ook in Winsum speelt soortgelijke problematiek. Peter Ritzema (fractievoorzitter CDA Winsum):” Op het bedrijventerrein het Aanleg zijn er geen bedrijfskavels meer beschikbaar en dat is niet goed voor de economische ontwikkeling. Er ligt een mooie kans omdat het naastgelegen sportpark een andere bestemming moet krijgen”.

Het CDA wil weten of het college bereid is om bij de Regio Groningen-Assen aan te geven dat de gemeente mogelijk nieuwe plancapaciteit voor bedrijventerreinen wil toevoegen aan de, voor de gehele regio, vastgestelde plannen. Burgemeester van Lente gaf aan dat er door de Regio Groningen Assen al ruimte geboden is voor autonome groei, dat wil zeggen dat startende of groeiende lokale ondernemers hiervoor de ruimte krijgen. Hiermee is zowel burgemeester van Lente als het CDA zeer content. Binnenkort zal het college met meer informatie hieromtrent komen.

“Het CDA Winsum zal dit onderwerp binnenkort ook in de gemeenteraad aan de orde brengen. Het zou goed zijn als Bedum en Winsum, gelet op de aanstaande herindeling, hierin samen optrekken richting de Regio Groningen-Assen” aldus Peter Ritzema.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.