Het CDA Hogeland heeft vrijdag 2 november werkbezoeken gebracht aan super enthousiaste ondernemers en de dag afgesloten met een discussiebijeenkomst met Mona Keijzer, CDA-staatssecretaris voor economische zaken.

Het eerste werkbezoek werd gebracht aan het akkerbouwbedrijf van de familie Gesink- van der Wel in Mensingeweer. Op dit 200 ha. grote bedrijf wordt ongeveer de helft bebouwd met pootaardappelen. Dit kan alleen als er grond wordt geruild met veehouders in de omgeving. In zijn enthousiaste verhaal vertelde de akkerbouwer dat met deze 100 ha pootaardappelen uiteindelijk 1 miljoen mensen worden gevoed. En dat van één bedrijf! Dit jaar is een nieuwe bewaarschuur gereed gekomen. Uiteindelijk bleek nieuwbouw goedkoper dat opknappen en uitbreiden van de bestaand gebouwen. Omdat het bedrijf aan de rand van het dorp staat is over de nieuwbouw regelmatig overleg geweest met de bewoners van het dorp. De schuur is onder architectuur gebouwd, wat de vormgeving en de bruikbaarheid ten goede is gekomen. Bij de teelt van het pootgoed wordt een drone ingezet om zo tot een optimale bemesting en ziektebestrijding te komen. Bestrijdingsmiddelen worden toegepast als dat nodig is. Op dezelfde manier als mensen medicijnen gebruiken.

De ondernemers zijn heel erg gericht op de toekomst van de aardappelteelt. Verwacht wordt dat oude teelttechnieken in een nieuwe vorm terug komen, waardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Ook zal de bodem beter verzorgd worden door toepassing groenbemester, ondieper ploegen enz. Voor de CDA-ers was dit een zeer informatieve ontmoeting. De manier van ondernemen, de grootschaligheid van het bedrijf en de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemers, spreekt het CDA zeer aan.

Ook het tweede bedrijf is een zeer vernieuwende onderneming met inspirerende ondernemers. Het groenvoorzieningsbedrijf A.J. van der Werf B.V. te Bedum. Bij dit bedrijf werken omstreeks 100 mensen. Het bedrijf beschikt over alle noodzakelijke certificaten, zoals ISO, en hoopt volgend voorjaar zelfs het hoogste niveau te bereiken op de CO2-prestatieladder. In Loppersum biedt het bedrijf werkgelegenheid aan 10 medewerkers van het werkvoorzieningsschap Fivelingo. In de wijk De Wijert in Groningen wordt getracht om 15 doelen te realiseren die de bewoners zelf hebben aangedragen. Samen met 14 werkzoekenden wordt de openbare ruimte verbeterd en worden opleidingsplaatsen geboden met kansen op een reguliere baan. De visie van de ondernemers op sociaal en maatschappelijk ondernemen vindt het CDA zeer inspirerend en een voorbeeld voor andere bedrijven.

De werkbezoeken werden afgesloten met een discussiebijeenkomst in Zijlvesterhoek in Onderdendam. De CDA staatssecretaris van economische zaken was uitgenodigd om in gesprek te gaan met ondernemers uit het midden- en klein bedrijf en de CDA-leden. Zij waarschuwde de ondernemers dat de winkel samen moet gaan met een digitale winkel. Wie niet meedoet met de digitalisering komt op achterstand te staan. De staatssecretaris verwacht een structureel personeelstekort, zeker in de technische beroepen en in de zorg. Het aanzien van deze beroepen moet verbeterd worden, want een administratieve opleiding leid op tot werkeloosheid. Een duidelijke boodschap.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.