08 januari 2019

CDA op werkbezoek met Anne Kuik.

Maandagmiddag heeft de fractie van CDA Het Hogeland een werkbezoek georganiseerd in samenwerking met CDA 2e kamerlid Anne Kuik op Lauwersoog en Pieterburen naar aanleiding van de afgevallen containers van het containerschip ‘Zoe’ .

Het CDA is op bezoek geweest bij een vestiging van Boskalis die een tijdelijke ruimte heeft in de visafslag. Vanuit deze tijdelijke vestiging worden de werkboten van Boskalis die kabels leggen voor 2 windmolenparken bevoorraad van onderdelen en het eten en drinken van werknemers die op de verschillende boten verblijven die 2 weken op de productieboten verblijven met een rooster van 12 uur op en 12 uur af, 7 dagen in de week. Ook de wisseling van het personeel gebeurt vanuit Lauwersoog omdat met name de overnachtingen van werknemers op Lauwersoog geregeld kan worden. Het uitgebaggerde Westgat heeft ook positief meegewerkt om te kiezen voor Lauwersoog.

Bij Sterkenburg hebben we als CDA-ers gesproken met een aantal vissers over de ‘ramp’ van de containers. Een groot aantal vissers hebben het afgelopen weekend meegeholpen met het opruimen door te ‘vissen’ op lading van de afgevallen containers. Rond de 40 bigbags hebben ze aan wal gebracht. De vissers maken zich op de korte termijn zorgen over de nog niet gelokaliseerde containers en de rommel die in zee ligt de netten kan beschadigen. Voor de langere termijn is er toch een beetje de angst voor de kleine plasticdeeltjes en wat voor gevolgen dat zal hebben voor de dieren die dat op zullen eten. De vissers gaven als suggestie mee of het het overwegen waard is dat de vaarweg bij met name zwaar weer verder van de kust af te komt te liggen. Verder zien de vissers graag een centraal punt waar de vissers schades aan netten en boten kunnen melden.

Als laatste is er een bezoek gebracht aan de zeehondencrèche. Werknemers van de zeehondencrèche zijn vanaf het begin van de ramp betrokken en hebben met name voor de kuststreek een coördinerende rol gespeeld om de diverse opruimacties in goede banen te leiden. De aanleiding was dat het niet belangrijk is wie de rommel opruimde maar meer dat het zo snel mogelijk werd opgeruimd. De medewerkers gaven aan dat de kwelders wat kwetsbare terreinen zijn niet eenvoudig zijn schoon te maken. Vanaf de dijk lijkt het aardig schoon, maar hoe dichter bij de waterlijn des te meer rommel. Maar dat zijn ook de gebieden die slecht te bereiken zijn en het lastig is om de rommel daar weg te krijgen. Ook hier kwamen de kleine plastickorreltjes weer ter sprake met de nodige zorgen voor de komende jaren. Zij spraken hun waardering uit voor de vele vrijwilligers die de afgelopen dagen vol enthousiasme mee hebben geholpen.

Dinsdag en woensdag zullen een paar rustdagen worden wat het opruimen betreft i.v.m. de voorspelde storm. Deze dagen wil men samen met de diverse instanties, als gemeente, provincie, waterschap etc. komen tot meer gecoördineerde opruimacties om zo ook zoveel mogelijk schade aan de kwetsbare kwelders te voorkomen. Wel hoopt men dat er bij het opruimen ruimte is voor de vrijwilligers die graag bereid zijn om mee te helpen om zo ook de betrokkenheid van het gebied te verstevigen. De betrokkenheid van alle mensen die we als CDA Het Hogeland gesproken hebben is zeer groot en allen dragen een steentje bij om zo snel mogelijk de rommel op te ruimte. Grote waardering voor allen met en positieve insteek om samen te gaan voor een schone Waddenzee en kuststrook.

Wilte Everts, Kristel Rutgers, Kor Berghuis, Anne Kuik

foto: WinsumNieuws

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.