Tijdens het spoeddebat van de gemeenteraad op 13 januari is gesproken over de gang van zaken rond de verdeling van de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen (VVG).

Lees hieronder onze bijdrage.

Lees hier de bijbehorende stukken >>

Respectloos
Schaamte
Frustratie
Woede
Onbegrip
Machteloosheid

 
Woorden die de laatste dagen door ons hoofd zijn gegaan. Hoe kunnen we als overheid zo met inwoners omgaan in een gebied waar dagelijks de gevolgen van de gaswinning zichtbaar en voelbaar zijn?
 
Respectloos om mensen, vooral ouderen, uren in een rij te laten staan voor een compensatie waar men recht op heeft. Inwoners 16 uur achter de computer te laten zitten om een aanvraag te doen voor een compensatie en op het eind van de dag als beloning: bedankt voor de moeite maar u piest naast de pot.
Duizenden offertes zijn gemaakt door bedrijven, voor Jan Piet ……. vul het maar in.
 
Mensen hebben een vrije dag genomen als het mogelijk was. Voor velen was dit niet mogelijk en zij mochten aan het eind van de dag aansluiten in de wachtrij met het bekende resultaat.
 
Voorzitter, we moeten ons diep schamen dat we dit hebben laten gebeuren. Vanuit de regio zagen we dit aankomen, zeker na de grote belangstelling vorig jaar voor de regeling. En we hebben gepleit voor extra budget. Helaas geen luisterend oor vanuit Den Haag.
We hadden op dat moment moeten zeggen; “Den Haag, hier werken we niet langer aan mee, dit is niet acceptabel”. Maar we hebben dit jammer genoeg met z’n allen wel laten gebeuren.
 
We kunnen nu nog lang en breed gaan praten over wat er allemaal wel of niet mis is gegaan. Er rest voor ons maar één ding. We moeten dit voor onze inwoners oplossen en laten we dan daar ook maar heel helder in zijn;  er is maar één oplossing:
Den Haag moet middelen beschikbaar stellen voor eenieder die hier recht op heeft.


Wij moeten het helemaal niet meer over een subsidie hebben, het is niet meer en minder dan een compensatie voor het leed wat de bewoners van het gebied nog dagelijks meemaken.
En hier horen wat ons betreft ook de inwoners van de uitgesloten postcodes uit Ulrum, Zoutkamp, Niekerk en Lauwersoog bij. Ook in deze plaatsen zijn er schades en ook deze inwoners mogen en kunnen we niet in de kou laten staan. Dit is door ons nog steeds niet uit te leggen.
College zet je ook voor deze inwoners tot uiterste in.

Het initiatief wat de regio nu heeft opgepakt om vanaf maandag inwoners in de gelegenheid te stellen om een aanvraag op een gemeentehuis in te dienen bekijken we met een dubbel gevoel. Het is goed dat de regio acteert op de situatie maar hoe goed het ook uitgelegd gaat worden dat het geen garantie is, je schept een verwachting.
Het moet niet zo zijn dat we verwachtingen wekken welke we niet waar kunnen maken. We hebben afgelopen week kunnen zien wat de gevolgen daarvan zijn.
 
Communiceer helder wat de status is en organiseer het op een dusdanige manier dat we komende maandag geen beelden gaan zien van lange rijen kleumende mensen. Ontvang de inwoners met respect en neem ze serieus.
College ga je voor 200% samen met de regio inzetten om deze compensatie alsnog gerealiseerd te krijgen. En laten we als raad hier een helder statement voor afgeven.

Wij hopen dat de woorden aan het begin van mijn betoog omgebogen kunnen worden naar:
 
Respect en serieus worden genomen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.