Op 13 januari is tijdens het spoeddebat van de gemeenteraad van Het Hogeland gesproken over het voorgenomen besluit van de minister om de hoeveelheid te winnen gas uit het Groningenveld voor het gas-jaar 2021-2022 naar boven bij te stellen.

Lees hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Kor Berghuis namens de fractie.

De bijbehorende stukken kunt hier lezen >>>

 

Voorzitter,

Vorige week werden we als gebied geconfronteerd met de mededeling van demissionair minister Blok dat de gaswinning in Groningen voor 2022 naar alle waarschijnlijkheid verdubbeld gaat worden.
Een mokerslag en totaal respectloos naar de inwoners in het aardbevingsgebied.
 
Als gebied krijgen we de ene dreun na de andere dreun te verwerken. Harde afspraken zijn gemaakt als kabinet met de regio, met de inwoners over de afbouw van de gaswinning in Groningen en bij extreem  koude winter zou het kunnen zijn dat de kraan tijdelijk extra open zou moeten.
 
Wat zijn deze afspraken waard als er vanuit Den Haag een berichtje komt we gaan dit jaar de gaswinning nog eens verdubbelen om contracten met Duitsland te kunnen beleveren. Dat was toch zeker niet de afspraak?
 
Het meest wrange is dan ook nog dat er met geen woord wordt gerept over wat de gevolgen voor het aardbevingsgebied zijn. Wat betekent dit voor de veiligheid van het gebied, voor de inwoners?  Het is net of het gebied er helemaal niet is en de inwoners al helemaal niet.
Geen enkele empathie met het gebied en de inwoners die al jaren in onzekerheid zitten. Zo ga je niet met je mensen om.
 
Wat zijn afspraken en beloftes nog waard uit Den Haag?
Vertrouwen dat al ver weg is krijgt er een mokerslag bij en zakt ver onder het 0 punt.
 
En dan verschijnt er gisteren om het verhaal triester te maken het bericht dat een aantal van de grootste gasgebruikers er niet in zullen slagen om op tijd om te schakelen en langer gebruik zullen moeten maken van het Gronings gas.

Als fractie van het CDA maken we ons grote zorgen over het verdubbelen van de gaswinning dit jaar en dat leveringszekerheid nog steeds boven veiligheid staat. Dit moeten we samen niet willen. De veiligheid voor inwoners dient voorop te staan.

Als gebied hebben we decennia lang velen in binnen- en buitenland van warmte door gas voorzien maar we hebben er een ijskoude douche voor teruggekregen en hij wordt steeds kouder. Dat doet zeer, dat hebben we niet verdiend. We hebben velen warmte gegeven maar voelen ons compleet in de kou gezet. De ondergrond is nog steeds in beweging en dat zal nog jaren duren met alle gevolgen van dien. Er heerst een gevoel van machteloosheid en dat is nog zacht uitgedrukt.

Geen enkel respect en begrip voor de gevoelens  van de inwoners. Schrijnende situaties waarin sommigen al jaren verkeren, bureaucratische schadeafhandelingen, gedupeerden die nog jaren moeten wachten op versterking van huis, de grote onzekerheid duurt maar voort.

Voorzitter hoelang gaat deze lijdensweg voor ons gebied nog door?
 
We moeten nu maar eens goed op de trom slaan. We moeten de veiligheid voor onze inwoners vooropstellen en niet leveringszekerheid en daar past dus geen extra winning bij. Het statement welke de regio heeft afgegeven kunnen we volledig onderschrijven.

Het zou mooi zijn als we raadsbreed ook een krachtig statement aan Den Haag kunnen geven waarin helder is dat extra gaswinning onacceptabel is.

Tot slot voorzitter,

Het gebied verdient respect,

Inwoners dienen serieus genomen te worden,

Veiligheid moet boven leveringszekerheid.

Wij willen zekerheid en geen beloftes.
 
Genoeg is genoeg.


 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.