07 april 2023

Ereschuld – herstel en perspectief voor Groningen

De gemeenteraad van Midden-Groningen heeft op 6 april 2023 gedebatteerd over de regionale inzet voor het inlossen van de Ereschuld voor Groningen die in het rapport van de parlementaire enquête gaswinning glashelder benoemd is. Hieronder de spreektekst van onze fractievoorzitter Erianne van der Burg

Voorzitter,

De Parlementaire Enquête heeft veel losgemaakt bij ons als Groningers. Iets wat wij allen al wisten, is uitgebreid onderzocht en de uitkomsten staan nu op papier. Velen hebben emotioneel gereageerd, want het zit diep; het gaat om je huis, je wortels en het leven in het aardbevingsgebied, met alle onzekerheden en rompslomp waar je niet om hebt gevraagd.

Ik hoop dat het rapport in Den Haag goed aankomt. Dat het Kabinet en de Tweede Kamer zich het ook écht aantrekken. Dat zij het onrecht wat de Groningers is aangedaan onverkort erkennen. Dat zij Groningen gaan helpen. En dat ze die stappen nemen die nodig zijn.

Den Haag moet de Ereschuld inlossen; dit vanzelfsprekend naast schadeherstel en versterking. Groningers moeten weer veilig en zonder scheuren kunnen wonen, en daarmee moet Groningen weer een aantrekkelijke omgeving om te wonen worden.

Daarvoor is ook perspectief nodig. Een eerste aanzet is nu gedaan in samenwerking met maatschappelijke organisaties. Het is goed dat deze is opgesteld, maar bij onze inwoners leeft wel dat het met hen gaat gebeuren.

Aanbeveling 11 van de enquêtecommissie om de dialoog met volksvertegenwoordigers en Groningers aan te gaan, moet echt gestalte krijgen.

Er staan goede zaken in het gepresenteerde en deze kunnen verder uitgewerkt worden. In het Hoofdstuk 2 “Nieuw Perspectief” ben ik blij met de belangrijke rol die een sterke agrarische sector wordt toegedicht. We moeten nooit vergeten dat vroeger iedereen boer was en dat voedsel eerste levensbehoefte is; ook het belang van de innovatie in die sector wordt genoemd.

Er zou volgens het CDA nog meer ingezet kunnen worden op het creëren van mogelijkheden en het ondersteunen van bedrijven en ondernemers. Al deze bedrijven zorgen voor een sterke ruggengraat, waar de arbeidsmarkt, waar ook aandacht voor is, op aan kan sluiten.

Voorzitter, ik wil de portefeuillehouder, de burgemeester en iedereen die onze inwoners op wat voor manier dan ook vertegenwoordigt, vragen ervoor zorgen dat de belangen mét de Groningers worden behartigd want ik weet ook dat De Kracht van Groningen heel groot is, maar eerst wel versterkt moet worden. En ik snap dat het tijd kost, maar wat zou het mooi zijn als we in 2040 kunnen zeggen: “Het gas heeft ook Groningen uiteindelijk veel goeds gebracht.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.