20 oktober 2017

Kieskompas online, met bijsluiter van het CDA

Vandaag is het kieskompas voor de gemeenteraadsverkiezingen gepubliceerd. Zwevende kiezers die dertig vragen doornemen krijgen een stemadvies op maat. Onze mening op de verschillende vragen is te vinden onder standpunten.

CDA Midden-Groningen is best positief over de kieswijzer, maar heeft wel een bijsluiter bij het kieskompas. Lijsttrekker Erik Drenth. “Het kieskompas helpt om de verkiezingen onder de aandacht van de bevolking van Midden-Groningen te brengen. We willen dat de nieuwe gemeenteraad groot draagvlak krijgt. Hoe meer kiezers hun stem uitbrengen, hoe beter.”

Helaas zijn sommige stellingen zo geformuleerd dat ze niet helpen bij het uitbrengen van een goed advies. Neem de stelling “Kielzog mag gesloten worden als er te weinig gebruik van wordt gemaakt”. Daar kun je het mee eens of oneens zijn, maar de politieke vraag is niet of Kielzog gesloten mag worden bij te weinig gebruik. De politieke vraag is wat ‘te weinig’ is. Sommige partijen vinden dat er helemaal geen geld bij mag, en er genoeg bezoek moet zijn om zonder subsidie te draaien, terwijl anderen in meer of mindere mate geld bij willen leggen om deze voorziening voor onze inwoners te behouden. Zij leggen ‘te weinig’ heel verschillend uit. Zo kan het gebeuren dat partijen die verschillend reageren op een stelling, het eigenlijk eens zijn.

Daarom bij dezen de bijsluiter van het CDA: vul het kieskompas in, maar vergeet vooral niet de onderbouwing te lezen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.