13 maart 2021

Kledingbank Maxima mag € 200,- bijschrijven

Winnaar Henk Faber Bokaal schenkt prijs aan kledingbank Maxima

CDA Midden-Groningen reikte vorig jaar voor het eerst de Henk Faber bokaal uit. De winnaar van deze bokaal 2020, Christiaan Wiepkema, doneert de prijs verbonden aan deze bokaal aan kledingbank Maxima in Sappemeer. Daarmee komt het geld, € 200,-, op een goede plek. “Henk zou hier zeker achter hebben gestaan”, aldus Marjon Bouma, weduwe van Henk. In haar inleiding keek Marjon kort terug op de totstandkoming van de Henk Faber Bokaal. De bokaal heeft de naam van Henk Faber, voormalig voorzitter van de lokale afdelingen van het CDA voorheen in Slochteren, later in Midden-Groningen. Helaas leeft hij niet meer. Hij beschikte over de vaardigheden om mensen belangeloos en op een enthousiaste manier bij elkaar te brengen en tegengestelde belangen te overbruggen. Een bruggenbouwer.

Deze eerste keer werd deze bokaal uitgereikt aan Christiaan Wiepkema. Hij zet zich naast zijn reguliere werkzaamheden in voor de dorpen Steendam en Tjuchem in op veel verschillende manieren. Zo is onder zijn enthousiasme gewerkt aan het zelf aanleggen van glasvezelkabel in Steendam, heeft hij de aardbevingsproblematiek in de dorpen onder de aandacht gebracht van de landelijke politiek. Daarnaast is hij voorzitter en dan niet alleen van Stichting Dorp in Eigen Hand maar ook van Stichting Dorpshuis Steendam/Restaurant Kaap Steendam. Hij is ook nog bestuurslid van de Coöperatieve Vereniging Steendam U.A.

De prijs werd ter beschikking gesteld door CDA Midden-Groningen en bestaat onder andere uit een geldbedrag dat gedoneerd moet worden aan een doel naar keuze in de gemeente Midden-Groningen. Christiaan koos voor kledingbank Maxima. Kledingbank Maxima Sappemeer is een modezaak, zonder kassa, waar inwoners van Midden-Groningen met een uitkering of laag inkomen, kunnen komen winkelen. De kledingbank, zo vertelt voorzitster Anja Brink, werkt geheel belangeloos en krijgt haar vaak nieuwe kleding van grootwinkelbedrijven en particulieren. Er worden ook nieuwe items ingekocht, denk aan ondergoed en sportkleding. Kleding is belangrijk, niet alleen om te beschermen tegen het weer, maar ook voor de eigen waarde. Kledingbank Maxima wil een plek zijn waar mensen even tot rust kunnen komen en waar zij anderen kunnen ontmoeten. Er is een koffietafel waar een kopje koffie of thee en limonade wordt geschonken. Kleding is slechts één aspect aan de bestrijding van armoede. In feite gaat het erom om mensen te ondersteunen op weg naar een betere leefsituatie. De kledingbank draagt hieraan haar steentje bij.

Om de cirkel rond te maken bleek na keuze van het goede doel door Christiaan dat Anja Brink een buurtgenoot van Henk Faber is en betrokken bij zijn leven en omziet naar anderen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.