15 februari 2022

Erkenning onzichtbare beperking

De ‘Hidden Disabilities Sunflower’ is een internationaal initiatief om mensen met onzichtbare  beperkingen te helpen. Voorbeelden hiervan zijn epilepsie, autisme (ASS), ADHD, hersenschade en Long Covid. Voor deze mensen zijn bepaalde dingen, zoals een vliegreis, een winkelbezoek of een bezoekje aan het gemeentehuis, overweldigend en overprikkelend. Door het dragen van een keycord met de zonnebloem erop, kunnen werknemers herkennen dat iemand meer of specifiekere hulp nodig heeft.

Mara Min, kandidaat raadslid voor het CDA, vertelt: “Als bedrijf kun je de Sunflower officieel erkennen. Dit is ontzettend belangrijk voor mensen die gebruik maken van de keycords, omdat ze weten dat er binnen dat bedrijf rekening gehouden kan worden met hun onzichtbare beperking. Daarnaast kunnen ze meer informatie krijgen op de website van het initiatief, zodat ze voorbereid kunnen zijn op een bezoekje aan het bedrijf. Als inwoner is het contact met de gemeente onmisbaar. Daarom is het juist zo belangrijk dat de gemeente de Sunflower ook erkent. Dit kan mensen met verborgen beperkingen helpen om zich veilig en begrepen te voelen in het contact met de gemeente.” 

CDA Midden-Groningen heeft daarom schriftelijke vragen gesteld. De fractie hoopt dat dit de gemeente informeert over het belang van de Hidden Disabilities Sunflower. Daarnaast wil het CDA dit plan voortzetten. “Natuurlijk laten we het hier niet bij zitten. De vervolgstap is dat de gemeente de Sunflower officieel erkent en stappen onderneemt om de werknemers te informeren over onzichtbare beperkingen”, aldus de partij.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.