De overgang naar andere energiebronnen is een grote uitdaging voor de periode 2022-2026. De gevolgen hiervan zullen voor inwoners en de gemeente groot zijn. Het CDA wil dat de gemeente duurzame plannen van inwoners ondersteunt en zelf werkt aan de overgang naar duurzame energie. Wij willen dat gemeente aandacht heeft voor inwoners die door de kosten van verduurzaming in de knel komen.
    
Energietransitie    
De komende jaren gaat Nederland van het gas af. Dat biedt ook kansen. Het CDA het gasnet in de toekomst voor waterstof gebruiken. Daarvoor is het wel nodig dat alle inwoners de overstap naar duurzame energie maken. De eerste proeven met aardgasvrije wijken laten zien dat dat een grote uitdaging is, voor inwoners maar ook voor de gemeente. Wij willen dat Midden-Groningen ervoor zorgt dat inwoners niet op kosten gejaagd worden bij de overstap naar duurzame energie. Voor inwoners met weinig geld is de hulp van de gemeente noodzakelijk om van de energietransitie een succes te maken.

Afval
Het CDA wil dat Midden-Groningen zorgt dat zoveel mogelijk afval weer hergebruikt kan worden als grondstof, maar daarbij niet uit het oog verliest dat het inzamelen van afval voor inwoners betaalbaar blijft. Wij willen daarom onderzoeken of het goedkoper is om de inzameling van afval uit te besteden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.