01 februari 2015

Patrick Brouns over gaswinning en schadeherstel

Beste CDA vrienden,

Donderdagmiddag heb ik samen met Sybrand Buma en Agnes Mulder bekend gemaakt dat wij vinden dat de gaswinning drastisch omlaag moet. Om de veiligheid van onze inwoners te garanderen mag maximaal 30 miljard m3 per jaar worden gewonnen. 

Als Gronings CDA'er staat voor mij de veiligheid van alle Groningers voorop. Ik ben dan ook blij dat onze CDA Tweede Kamerfractie ook die veiligheid voorop stelt en tot een drastische reductie van de gaswinning wil komen. 

De teruggang in winning in Loppersum in 2014 heeft laten zien dat dit wel degelijk effect heeft: er waren in 2014 minder bevingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen bevestigt dat. Dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten van gaswinning en de relatie met bevingen, mag ons er niet van weerhouden om nu in te grijpen en de veiligheid van de Groningers voorop te stellen. Wij doen dat. Hopelijk volgen andere partijen dit goede voorbeeld. 

Daarnaast moet als vanzelfsprekend alle schade, die er is en nog gaat komen, snel worden gerepareerd. Waar nodig moeten ook direct preventieve versterkingen worden aangebracht om schade te voorkomen. De NAM moet stoppen met zich verschuilen achter argumenten als ‘achterstallig onderhoud’ of de gedachte dat de bevingen niet de oorzaak zijn. Het aan het lijntje houden van de Groningers moet stoppen. Het wordt tijd voor daadkracht.   

Lokaal, provinciaal en landelijk staan bij ons de neuzen dezelfde kant op. Wij laten zien dat we verantwoordelijkheid nemen, midden in de samenleving staan en er zijn voor elkaar. Wij tonen daadkracht!

Met hartelijke groet,

Patrick Brouns

Lijsttrekker CDA Groningen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.